Братська допомога — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Братська допомога

Казна та Політика
483
Україна практично відразу ж після вступу у Світову організацію торгівлі (СОТ) увійшла в робочу групу з приєднання Росії до СОТ. Це рішення Кабмін прийняв без узгодження з Мінекономіки і секретаріатом президента. Тому опозиція побоюється, що участь у роботі групи буде переслідувати не економічні, а політичні цілі.
Україна стала членом робочої групи з приєднання Росії до СОТ.
"Одночасно українська делегація заявила про своє бажання провести переговори з Росією щодо доступу на ринки товарів і послуг", - повідомила прес-служба міністерства економічного розвитку Росії. Поки Україна не висувала ніяких вимог щодо умов вступу РФ у торговельну організацію, уточнили в Мінекономрозвитку.
Як повідомило раніше джерело в Мінекономрозвитку, Україна подала заявку відразу ж після вступу у СОТ, 16 травня. За процедурою, тепер Україна повинна вивчити торговельний режим Росії і надати перелік вимог і поступок по товарах. "Але оскільки Україна активно торгує з Росією і добре знає особливості нашого режиму, то багато часу на підготовку вимог не знадобиться", - вважає представник Мінекономрозвитку. За його словами, інші країни після вступу у СОТ відразу підписували з Росією двосторонній протокол. Однак Україна не тільки подала заявку, але й 20 травня повідомила секретаріат СОТ про намір почати переговори з Росією.
За даними Мінекономрозвитку, в 2007 році товарообіг між Росією та Україною виріс на 22,4%, до $29,6 млрд: імпорт в Україну - на 8,9%, до $16,3 млрд, експорт із України - на 44,2%, до $13,3 млрд. Частка України в обороті РФ склала 5,5% (п'яте місце), частка Росії в обороті України - 29% (перше місце).
Росія веде переговори щодо СОТ з 1995 року й уже завершила їх з більш ніж 60 країнами. До останнього моменту Москві залишалося укласти двосторонню угоду про взаємний доступ на ринки товарів і послуг із Саудівською Аравією, урегулювати розбіжності із Грузією і зняти експортні мита на ліс. У секретаріаті СОТ підтвердили, що Україна має намір брати участь уже в найближчому засіданні робочої групи зі вступу Росії у СОТ: "Уже є порядок денний, з якого видно, що засідання відбудеться 26 травня, а також те, що на ньому як повноправний учасник робочої групи буде присутня Україна". А директор інформбюро з приєднання РФ до СОТ Олексій Портанський констатував: "Ми не очікували такого рішення".
Примітно, що такого повороту подій не очікували й у секретаріаті президента України, і в Мінекономіки. "Звичайно, планувалося, що Україна вступить у робочу групу щодо Росії, але я нічого не знаю про те, що така заявка вже направлена", - заявив заступник міністра економіки, головний переговорник України із СОТ Валерій П’ятницький. Чиновник допустив, що таке рішення було прийнято вищим керівництвом Кабміну без залучення Мінекономіки, порадивши звернутися до віце-прем'єра Григорія Немирі.
Це вже другий випадок, коли в переговорах не брало участь Мінекономіки - нагадаємо, у січні Немиря домовився з ЄС про зняття вимог до України, що дозволило вступити у СОТ.
Григорій Немиря побічно підтвердив приєднання до робочої групи: "Наскільки я знаю, ніякої заявки (на вступ у групу) ми не подавали. Але, відповідно до норм СОТ, країна-член організації бере участь у переговорах щодо вступу тих країн, з якими вона має торговельні відносини. Наприклад, у робочу групу зі вступу України входило від 40 до 52 країн".
Немиря також запевнив, що Україна не буде висувати вимог до Росії: "Наша позиція дуже конструктивна, і ми не тільки не будемо перешкоджати вступу Росії у СОТ, але й, навпаки, будемо в міру сил сприяти цьому". "Я не здивований цим рішенням, - сказав голова комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін (БЮТ). - Воно відповідає ідеології уряду усунути із двосторонніх економічних відносин всі моменти, що не відповідають нормам СОТ".
Раніше пан Терьохін заявляв, що Україна буде вимагати від Росії зняти обмеження на український експорт, відмовитися від експортного мита на нафту і привести своє законодавство про захист внутрішнього виробника до норм СОТ. "Поки рано говорити про можливі вимоги, - сказала глава комітету Ради промислової і регуляторної політики Наталя Королевська (БЮТ). - Ці питання будуть вирішені в найближчі дні при взаємодії Верховної ради, Мінекономіки і МЗС".
Однак представники опозиції побоюються, що вступ України в робочу групу Росії може погіршити торговельні відносини країн. "Ми повинні зробити все можливе, щоб зберегти позитивну торговельну динаміку із країнами, що не входять у СОТ, у першу чергу - з Росією, Білорусією і Казахстаном", - говорить депутат Анатолій Кінах (Партія регіонів). "Ми не проти вступу України в робочу групу Росії, але ми не хочемо, щоб участь у групі стала інструментом вирішення політичних проблем, - сказав заступник голови комітету Верховної ради з питань економічної політики Олексій Плотніков (Партія регіонів). - Заспокоює те, що Юлія Тимошенко не зможе вести ці переговори без участі Мінекономіки. Рано чи пізно ці вказівки будуть дані".
"Зрозуміло, російські переговорники будуть наполягати на тому, щоб Україна підтримала умови, уже погоджені з головними переговорниками - ЄС і США. Якщо будуть виставлятися істотні додаткові вимоги (скасування експортних мит на нафту), ми будемо доводити їхню неприйнятність", - сказав Портанський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас