Антиінфляційні заходи уряду обвалили долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антиінфляційні заходи уряду обвалили долар

Валюта
4435
Банки відреагували панічним продажем доларових запасів, що викликало обвал курсу американської валюти.
20 травня на міжбанківському ринку вартість американської валюти впала до 4,6 грн за долар. За прогнозами експертів, курс долара повернеться до 4,85-5,0 грн не раніше осені.
Ще в минулий четвер долар коштував 4,76 грн, а банкіри прогнозували до червня повернення до рівня 5,0 грн за долар. Однак в уряду і Нацбанку, як виявилося, інші плани, пише 24.ua.
Прем'єр Юлія Тимошенко вирішила пожертвувати доларовими заробітками і заощадженнями українців для приборкання інфляції, що за останні дванадцять місяців досягла рекордних 30,2%. Щоб знизити курс долара, чиновники доклали незвичайні зусилля.
Логіка уряду проста. Ціни високі, тому що в економіці занадто багато грошей, вважають чиновники. Тому ще взимку Національний банк почав вилучати з обігу гривню. Статистика красномовна: якщо в січні залишки коштів на кореспондентських і транзитних рахунках банків щодня становили 19-20 млрд грн, то зараз вони зменшилися до 13-14 млрд грн.
На валютному ринку виник дисбаланс: гривні мало, а доларів багато. Це й стало причиною поступового зниження курсу американської валюти, що почалося ще наприкінці березня. Зниження курсу повинно було створити ще один механізм боротьби з інфляцією - здешевлення імпортних товарів.
Чиновники звинувачують в обвалі долара Нацбанк
Падіння долара викликали заяви про ревальвацію гривні і недостатні заходи Нацбанку з підтримки ліквідності банківської системи, упевнені чиновники.
"Зараз колосальна проблема в банківської системи. У політиці Нацбанку повинні відбутися істотні зміни, він повинен підтримувати банківську систему шляхом або викупу валюти, або більш активного рефінансування, - заявив перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак. - Залишати банки наодинці із проблемами ліквідності зараз ніяк не можна", повідомляє "Комерсант-Україна".
Але в Нацбанку говорять, що роблять все можливе для поліпшення ситуації на ринку. У дефіциті гривні на ринку вони звинувачують бюджетну політику: доходи бюджету, отримані понад план, залишаються в Держказначействі, що знижує гривневу ліквідність. "Ми не знаємо, коли з рахунків казначейства підуть гроші, і тому самі підтримуємо ліквідність банків", - сказав один зі членів правління НБУ.
У понеділок віце-прем'єр Григорій Немиря закликав Національний банк швидше зважитися на подальше зниження курсу американської валюти. "Припиніть свій процес обмірковування і почніть процес дії", - зажадав чиновник.
Але вмовляти НБУ уряду не довелося. "Схоже, що ми вже готові змінити нашу концепцію обмінного курсу. Це відбудеться буквально в найближчі дні", - заявив заступник голови НБУ Олександр Савченко. Банки миттєво відреагували на такі заяви. "Це привело до панічного продажу долара", - пояснила директор казначейства Правекс-банку Світлана Крамарова.
У понеділок курс долара на міжбанківському валютному ринку знизився на 11 коп - до 4,66 грн. Те ж саме миттєво повторилося на готівковому ринку - тільки в ще більших масштабах, оскільки спекулянти не проти заробити на паніці.
Чутки про ревальвацію гривні ходять уже давно: курс долара як на готівковому, так і на безготівковому ринку продовжує опускатися. Банкіри вже висловлювали припущення, що Нацбанк уже de-facto провів ревальвацію гривні, і за цим може відбутись і її офіційне зміцнення.
24 квітня НБУ підтвердив чутки - Рада Національного банку України повідомила про наміри розширити курсовий коридор в обидва боки, а не тільки убік посилення національної валюти - з нинішніх 4,95 - 5,25 до 4,90 - 5,30 грн за долар. На думку голови ради Петра Порошенка, у нинішніх економічних умовах реальним є курс на рівні близько 4,95 грн за долар.
Експерти прогнозують зниження курсу до 4,5 грн за долар
На думку експертів, в очікуванні оголошення правлінням НБУ нового офіційного курсу гривні міжбанк до кінця тижня може опуститися нижче 4,5 грн за долар. "Хоча від оголошення офіційного курсу вже нічого не залежить, - констатує голова правління Індекс-банку Ігор Францкевич. - Ринок заспокоїться, якщо Нацбанк почне викуповувати долари".
"Ринок чекає якихось конкретних дій Нацбанку, інакше панічні настрої можуть захлиснути його", - резюмує директор казначейства банку НРБ Дмитро Золотько. Ліквідація дефіциту гривні буде означати посилення монетарного тиску на інфляцію - Нацбанк буде змушений провести емісію гривні.
Уряду вдалося трохи пригальмувати інфляцію за допомогою вилучення гривні. Але ефективність цього заходу невелика, говорять експерти.
Зростання цін пов'язане багато в чому з недостатнім виробництвом товарів в Україні і проблемами з конкуренцією. "Інфляція викликана в основному подорожчанням продуктів харчування, більшість із яких не купуються за валюту, а виробляються в Україні", - пояснює аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Білан.
Більше того, зміцнення гривні завдасть більше шкоди, ніж користі, вважає Ігор Францкевич. Імпортні товари одержали перевагу, а це сповільнить розвиток української економіки. Тому не пізніше ніж через півроку курс долара повернеться до 4,85-5,00 грн, вважають фінансисти.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас