Дні перемоги. Євро вже не є надійною валютою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дні перемоги. Євро вже не є надійною валютою

Валюта
6607
На міжнародному валютному ринку долар вперше за 4 роки почав відвойовувати втрачені позиції. Протягом трьох тижнів американська валюта подорожчала відносно євро на 3,6%.
22 квітня курс долара до євро досяг рекордного мінімуму -1,6019 USD/EUR. Вранці 8 травня ціни на валютну пару євро-долар стартували з позначки 1,5320 USD/EUR.
Закордонні аналітики називають кілька причин курсового коливання. По-перше, ринок відреагував на рішення Федеральної резервної системи США знизити базову процентну ставку з 2,25% до 2%. Експерти впевнені, що ФРС цього року вже не піде на її зниження.
Пом'якшення грошової політики (з вересня 2007-го ставка знижена з 5,25%) поки дозволяє утримувати американську економіку від сповзання в рецесію: ВВП в I кварталі виріс на 0,6% у річному вирахуванні.
Тим часом індекс економічних настроїв топ-менеджерів і споживачів у Європі впав до найнижчого рівня з вересня 2005 року. "Ситуація починає розвертатися на користь долара за двома напрямками, - заявив в інтерв'ю Bloomberg начальник відділу глобальної валютної стратегії Lehman Brothers Джим Маккормік. - ФРС стає менш недружелюбною до долара, а економіки за межами США починають сповільнюватися".
Однак в аналітиків немає єдиної думки щодо подальшої поведінки курсу долара. "Євро може подешевшати під кінець року до 1,4 USD/EUR", - припускає Адам Коул. В UBS вважають, що грошовий знак США може зрости до 1,52 USD/EUR. Аналітики Deutsche Bank, навпаки, припускають, що довготерміновий цикл зниження долара, що почався на початку десятиліття, ще не закінчився.
За їх розрахунками, новий період його зростання почнеться не раніше 2010-2011 р. "Початку "бичачого" періоду (підвищення курсу долара) звичайно передує значне скорочення дефіциту рахунку поточних операцій США, - пишуть аналітики Deutsche Bank. - Хоча він і скоротився з 6,2% ВВП в 2006-му до прогнозованих 3,9% в 2008 році, все ще залишається великим.
Це не дозволить змінити долю долара найближчим часом". Один із найуспішніших фінансових спекулянтів у світі Джордж Сорос також не квапиться перекладатися в долар: "Гостра фаза фінансової кризи в основному завершилася, але економіка США тільки починає відчувати її наслідки... Ціни на нерухомість були завищені, тепер вони опустяться занадто низько. Штати перебувають на самому початку періоду зростання дефолтів з іпотечних кредитів...
Зміцнення долара на міжнародному валютному ринку на український вплинуло мінімально: євро відносно гривні подешевшав, а валюта США, незважаючи на світові тенденції, продовжила падіння на міжбанку і готівковому ринку. На внутрішньому міжбанківському валютному ринку курс гривні з початку року вже зміцнився на 3,2%-до 4,89 UAH/USD. "Наш ринок перебуває трохи осторонь від світової банківської системи, - пояснює начальник казначейства АКБ "Укрсоцбанк" Фелікс Інденбаум. - Вплив був тільки на рівні крос-курсу. Оскільки офіційний курс UAH/USD у нас стабільний (Нацбанк наприкінці квітня не зважився на розширення коридору курсу гривні, який до вроча перебував в межах 4,95-5,25 UAH/USD), то зміцнення долара відносно євро призвело і до зростання курсу гривні щодо європейської валюти". "На міжбанківський ринок набагато більше впливають дії НБУ", - упевнена фінансовий аналітик ІК "ІСФП" Оксана Курінна.
Поки ж НБУ не підтримує курсову стабільність на міжбанківському ринку: Нацбанк уже протягом двох місяців не викуповує на міжбанку надлишок доларів, допомагаючи в такий спосіб уряду в боротьбі з інфляцією. Не виключено, що штучну ревальвацію гривні незабаром змінить офіційна - у квітні інфляція склала 3,1%.
Не дерев'яний
Провідні світові банки виступили з рекомендацією скуповувати російські рублі. На їх думку, долар не настільки зміцнів, щоб у нього повірити, а євро, як показали три останні тижні, вже не є надійною валютою. Goldman Sachs, Merrill Lynch, Deutsche Bank вважають, що в найближчі шість місяців обмінний курс російського рубля підвищиться відносно провідних валют світу на 4%. Експерти прогнозують, що одним з перших рішень Дмитра Медведєва після інаугурації буде зміцнення рубля - це допоможе подолати інфляцію, що вийшла за рамки всіх прогнозів, у Росії.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас