Мінпаливенерго: Вартість будівництва нового НПЗ в Україні оцінюється в 4 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпаливенерго: Вартість будівництва нового НПЗ в Україні оцінюється в 4 млрд дол.

Енергетика
261
Вартість будівництва нового нафтопереробного заводу (НПЗ) з переробки каспійської нафти в Україні становить близько $4 млрд.
Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", про це повідомив міністр палива та енергетики України Юрій Продан журналістам у вівторок, посилаючись на дані маркетингового дослідження, проведеного компанією Mott MacDonald (Великобританія).
За його словами, орієнтовна потужність нового НПЗ становить близько 10,5 млн тонн нафти на рік, строки будівництва - три-п'ять років.
Ю.Продан відзначив, що найбільш доцільними регіонами для будівництва НПЗ є Одеська і Львівська області.
"Є переваги його будівництва і на території Одеської області, і в районі Бродів (Львівська обл. - ред.). Приміром, будівництво нового НПЗ у західному регіоні, у районі Бродів має переваги зі здійснення експорту нафтопродуктів та їхнього поширення по території України", - додав міністр.
Голова Мінпаливенерго також повідомив, що кілька країн, що мають необхідні обсяги нафти для завантаження НПЗ, зацікавлені в спільному з Україною будівництві заводу.
"Доцільно, щоб власник або співвласник цього НПЗ мав свою нафту. І я вам скажу, що існує зацікавленість певних країн, що мають свої обсяги нафти, у будівництві цього заводу", - відзначив він.
Ю.Продан додав, що більш повні результати маркетингового дослідження, проведеного з метою визначення доцільності будівництва в Україні нового НПЗ будуть презентовані 22 травня 2008 року в рамках Міжнародного енергетичного форуму, що пройде в Києві.
Як повідомлялося, указ президента України від 7 грудня "Про підготовку та проведення саміту з питань енергетичної безпеки" передбачає, що уряд до 30 квітня 2008 року повинен підготувати і затвердити у встановленому порядку техніко-економічне обґрунтування проекту створення в країні нафтопереробного комплексу (НПК) глибокої переробки каспійської нафти.
У цей час на території України розташовані шість НПЗ: ЗАТ "ЛИНИК" (Луганська обл.), ЗАТ "Укртатнафта" (Полтавська обл.), ВАТ "Лукойл-одеський НПЗ", ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" (Івано-Франківська обл.), ВАТ "НПК "Галичина" (Львівська обл.) і ЗАТ "Херсонський НПЗ".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас