Ілюзія грошей Тимошенко. У справі ОПЗ намітився новий поворот — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ілюзія грошей Тимошенко. У справі ОПЗ намітився новий поворот

Казна та Політика
1053
Судячи із заяв Валентини Семенюк-Самсоненко, команди поспішати із продажем ОПЗ не було
Віктор Ющенко не уступив Кабміну Одеський припортовий завод. Юлія Тимошенко остаточно зміцнилася в думці, хто третій зайвий у трикутнику Прем'єр-парламент-Президент. Українські громадяни нервово спостерігають за тим, як Ющенко і Тимошенко знищують свої рейтинги і їхні надії на заповітну тисячу по внесках в Ощадбанку. Тим часом у справі ОПЗ намітився новий поворот: дотримання юридичної чистоти конкурсу зажадає додаткового часу. І поки Тимошенко тягає каштани з вогню, гроші від продажу ОПЗ можуть дістатися вже іншому уряду...
Цей тиждень став продовженням "чорної смуги" для Леді Ю. У п'ятницю голосами фракції БЮТ Президента наділили новими владними повноваження шляхом прийняття змін до Закону про Кабмін. У понеділок був зірваний план екстреного наповнення скарбниці за рахунок продажу Одеського припортового.
За словами Тимошенко, члени уряду одноголосно вирішили перенести конкурс з приватизації ОПЗ до проведення зборів коаліції, на яких будуть розроблені спільні дії в сфері приватизації. Продаж хімічного гіганта відкладається на невизначений термін.
Українським і російським покупцям не страшні ні Портнов, ні Семенюк-Самсоненко
Як стверджує колишній голова ФДМ, а нині депутат-"нашоукраїнець" Олександр Бондар, основна причина перенесення конкурсу пов'язана з політичним загостренням і невизначеністю відносно керівництва ФДМ. "Три структури ("Нітроферт", "Єврохім", і "Нортіма"), які внесли заставу, цих ризиків не злякалися і готові були брати участь. Але в сформованих умовах краще його відкласти і дочекатися вирішення конфліктних питань. Із цим головою Фонду ніякий конкурс не може бути проведений", - відзначив депутат.
Поспішайте повільно
Попередньо питання про зміну керівництва Фонду держмайна і прийняття держпрограми приватизації заплановано до розгляду ВР на четвер. Однак, судячи з останніх заяв Валентини Семенюк-Самсоненко, команди поспішати не було.
При вдалому збігу обставин затримка із приватизацією ОПЗ може бути максимум на 30 днів
Формально наказ ФДМ від 18.07.2007 надає право продати пакет акцій ОПЗ до 01.08.2008. Для цього Фонду досить ще раз прийняти рішення і дати оголошення в "Віснику приватизації" не пізніше ніж за 30 днів до дня конкурсу. При вдалому збігу обставин затримка із приватизацією ОПЗ може бути максимум на 30 днів. Але наказ у будь-який момент можна і змінити.
Замкнуте коло обіцянок
Нинішня ситуація навколо ОПЗ занадто гарна для судових позовів, відзначив директор Міжнародного інституту управління власністю та інвестиціями Олександр Рябченко. Хто б не переміг, над ним буде висіти дамоклів меч скасування результатів конкурсу.
Вихід один: після врегулювання ситуації з головою Фонду оголосити новий конкурс. Це дозволить:
- забезпечити юридичну чистоту продажу;
- залучити нових учасників. Як відомо, у результаті конфлікту навколо ОПЗ число потенційних інвесторів скоротилося з 21 до трьох. На думку Бондаря, "якщо оголосити новий конкурс, то буде хоча б десять учасників";
- нарешті, відновити довіру інвесторів до нашої держави.
Але такий варіант не влаштовує Тимошенко. Після оголошення нового конкурсу продаж об'єкта може відбутися не раніше ніж через 75 днів, тобто не раніше серпня. І, як відзначив Бондар, у цьому випадку гроші можуть не надійти в 2008-му році.
Стільки часу уряд чекати не може. Кошти для погашення знецінених заощаджень уряду потрібні зараз, а не через рік. Більше того, якщо на осінь будуть оголошені дострокові парламентські вибори, то очевидно, що ніхто не дасть Тимошенко продати ОПЗ і за рахунок цих коштів "ощасливити" виборців новими соціальними обіцянками. А після перевиборів, хто знає, кому дістанеться виконавча влада в країні...
Нелегка ноша
Валентина Семенюк-Самсоненко на прес-конференції в понеділок зажадала від Прем'єра повністю скасувати конкурс з продажу ОПЗ. "Заяви про якийсь невизначений термін, на який перенесений конкурс із продажу ОПЗ, свідчать про те, що Тимошенко і її оточення будуть намагатися робити ще спроби, щоб нелегально продати завод", - сказала глава Фонду. Тим самим побічно підтвердивши план затягування продажу заводу шляхом оголошення нового конкурсу.
Ще одна перешкода для продажу заводу - тривалий конфлікт навколо керівництва Фонду. Зрештою, договір з покупцем повинен підписати хтось один: або Портнов, або Семенюк-Самсоненко. У будь-якому разі Юлія Тимошенко може бути спокійна: вона залишає майбутньому уряду, хто б його не очолив, гарний фінансовий бонус.
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас