НБУ: Бізнес повинен бути готовий, як до зміцнення курсу гривні, так і до його ослаблення в перспективі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Бізнес повинен бути готовий, як до зміцнення курсу гривні, так і до його ослаблення в перспективі

Казна та Політика
2778
Після введення змінного курсу бізнес повинен бути готовий, як до потенційного посилення гривні, так і до її ослаблення в перспективі, повідомив перший заступник голови Національного банку України (НБУ) Анатолій Шаповалов журналістам.
За його словами, зміна поточних ревальваційних тенденцій на девальваційні, є можливою перспективою лише наступного року, за умови, що в другій половині 2008 року збережеться ціна на імпортований газ і не буде політичних криз.
Крім того, перший заступник голови НБУ відзначив, що очікуваний гарний урожай також є позитивним для економіки і курсу гривні фактором.
"Буде менша інфляція - значить буде більшою інвестиційна привабливість. Це дасть позитив. Інше питання - що буде в наступному році, коли піднімуть ціну на газ. Також треба враховувати зовнішню кон'юнктуру (ціни на експорт - ІФ)", - пояснив А.Шаповалов.
Щодо поточної ситуації, він відзначив, що підставою для очікуваного зміцнення офіційного курсу гривні є стійка ревальваційна тенденція на міжбанківському валютному ринку.
"Це вже не епізод на тиждень. Це вже стабільно два місяці йде реальне зміцнення", - підкреслив він.
При цьому А.Шаповалов відзначив, що посилення курсу гривні, зокрема, здешевить завезення в країну сировини і позитивно вплине на інфляційну динаміку.
Відносно хеджування валютних ризиків при змінному курсі, перший заступник голови НБУ повідомив, що відповідні інструменти зможуть ефективно застосовуватися при скасуванні пенсійного збору з безготівкових операцій з іноземною валютою.
"У нас форекс дозволений, але пенсійний збір не дозволяє банкам (користуватися інструментами хеджування - ІФ). Ми про це з Мінфіном говорили давно. Начебто б обіцяє Віктор Михайлович (голова Мінфіну Віктор Пинзеник - ІФ) з нового року відійти від цього пенсійного збору. Тоді буде повноцінний ринок з хеджуванням ризиків", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас