Якщо завтра дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якщо завтра дефолт

Казна та Політика
10895
Сьогодні, незважаючи на долар, що падає, історичні рекорди цін на паливо, інфляцію, погане торговельне сальдо, що впало на 30%, наш фондовий ринок і борги всієї нашої економіки, я сподіваюся, він не трапиться.
Можливо, він не відбудеться ніколи, і всі ми будемо благополучно платити та одержувати кредити на нові автомобілі і квартири, а наші доходи рости швидше, ніж сама економіка, як ми вже давно звикли.
Але! Багато моїх приятелів із числа фінансових аналітиків, багато досить шанованих експертів, з якими доводиться спілкуватися, якось частіше схильні говорити про катастрофічні сценарії. Мовляв, у країні по наростаючій йдуть якісь не до кінця зрозумілі всім нам процеси. Начебто поки все тихо і мирно, але раптом щось десь зрушиться з місця і вилізе назовні - і, як завжди, зненацька, у звичайний будній день.
Надворі світова фінансова криза. Те, через що так багато шуміли вже майже півроку в Європі і США, схоже, прийшло і до нас. Учора долар на міжбанку обвалився до 4,66 грн. Нацбанк у зв'язку з цим виступив зі зверненням до громадян, попросивши зберігати спокій, але разом з тим заявив, мовляв, у своїх золотовалютних резервах він активно знижує частку долара.
Ціни на нафту, схоже, не вдається стримати навіть Джорджу Бушу, що вмовив днями короля Саудівської Аравії хоча б злегка підвищити видобуток. ОПЕК говорить, що нарощувати більше не може, тому що звичайні темпи інвестицій минулих років просто не дозволяють сьогодні вводити нові родовища на раптово вирослий попит в усім світі. І минулого тижня США вперше в новітній історії вирішили відмовитися від стратегічного нафтового резерву. Це було нібито зроблено для того, щоб у країні не виник дефіцит. Після цього рішення конгресу ціна на нафту у світі подолала черговий історичний максимум. Що, втім, уже давно нікого не дивує.
Один мій приятель стверджує, що коли цього року в країну, слідом за автомобільними корпораціями, масово зайдуть їх банки-монолайнери, які під продаж своїх авто будуть давати кредити за вдвічі нижчою ставкою (як вони це роблять в усім світі), наша банківська система відчує дуже серйозний катаклізм. Інший голова авторитетного фінансового агентства стверджує, що все може початися, як в Америці , з іпотеки. Якщо тільки почне дешевшати нерухомість, це буде означати початок кінця багаторічного українського чуда - цінової бульбашки на ринку нерухомості.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас