Бензин в Росії восени подорожчає на 20-30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензин в Росії восени подорожчає на 20-30%

Енергетика
199
Під кінець року бензин подорожчає мінімум на 20%, пророкують експерти. До цього приведе перехід на стандарт Євро-3, до якого багато нафтопереробних заводів не готові. А дефіцит на ринку відчувається вже зараз. Авіапаливо (і, відповідно, авіаквитки) подорожчає ще більше - порядку 30%, повідомляє "Московський комсомолець".
За оперативним даними Росстата, у першій половині травня на російських нафтопереробних заводах у зв'язку з ремонтом значно знизилися обсяги виробництва, пишуть "Ведомости". Це привело до того, що на паливному ринку вже відчуваються ознаки дефіциту. Пропозиція на внутрішньому ринку незабаром знизиться ще більше, оскільки виробники в очікуванні більш високого експортного мита постараються форсувати експорт нафтопродуктів.
З початку року літр бензину виріс у ціні майже на 9% (8,9%), а дизельне паливо - майже на 12%. Вартість бензину закладена в ціну кожного товару, який треба зробити і доставити до споживача, так що варто очікувати загального збільшення цін, у тому числі й на продовольство.
Як пише МК, ситуація не зміниться доти, поки чиновники продовжують користуватися послугами казенного транспорту, адже держава одержує до 60% виторгу з кожного літра проданого палива. Інша проблема - оподатковування. Послаблення зроблені в частині НДПІ, нафтовикам могли б зменшити вартість нафти, що йде для переробки на внутрішній ринок, для вітчизняних автомобілістів і транспортників. Новий прем'єр-міністр Путін уже пообіцяв, що такі зміни будуть внесені, однак вони набудуть чинності не раніше ніж в 2009 році.
Згідно з затвердженим урядом технічним регламентом "Про вимоги до автомобільного та авіаційного бензину, дизельного і суднового палива, палива для реактивних двигунів і топкового мазуту", що набуде чинності з 5 вересня 2008 року - Росія перейде на стандарт Євро-3. А з 2010 року - на Євро-4.
На думку голови підкомітету моторного палива комітету ТПП Росії з енергостратегії і розвитку ПЕК Євгена Островського, російська нафтопереробна промисловість не готова до такого переходу. По всій країні на даний момент існує менше десяти НПЗ, які безболісно зможуть перейти на нові стандарти. Устаткування і налагодження, наприклад, тільки на одному НПЗ установки гідроочищення зажадають десятків мільйонів доларів і трьох років робіт.
Неготовність галузі задовольнити попит приведе до зростання дефіциту, що ускладнюється збільшенням числа продаваних у країні іномарок і подорожчанням "чорного золота" на світових ринках.
У свою чергу монополізованість російського ринку зробить споживачів палива заручниками жадібності компаній-виробників, вважає Островський.
"Останнім часом у Росії істотно росте попит на нафтопродукти, що прямо пов'язано зі збільшенням обсягу перевезень", - говорить експерт нафтового ринку Павло Строков газеті "Московський комсомолець". На авіатранспорті вони з початку 2008 року виросли більш ніж на 20%. Виробники палива збільшили поставки на внутрішній ринок на 14%. "При такому посиленому споживанні і прив'язці цін до загальносвітового введення регламенту "Про вимоги до автомобільного та авіаційного палива" приведе до того, що восени ми просто впремося в стіну, коли буде створений дефіцит пального.
Криза загрожує й авіаперевізникам
Нові стандарти загрожують й авіаперевізникам. Вони повинні будуть перейти з палива ТС-1 на JET A 1. На думку фахівців, це буде означати крах всієї російської авіаційної галузі - починаючи із будування двигунів, що заточене під ТС-1, і закінчуючи авіаперевізниками. Їх просто не буде чим заправляти. Ціни на гас, що і без того виросли за останні півроку більш ніж на 70%, злетять до небес.
З висновків експертів видно: урятувати ситуацію може розробка і фінансування в належному обсязі програми реорганізації російської нафтової галузі. Але найважливіше - відстрочити введення положень регламенту, що вимагає істотного доопрацювання з урахуванням реальних можливостей ПЕК Росії. У протилежному випадку, фахівці відмовляються прогнозувати зростання цін, що очікує росіян уже восени.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас