Долар підштовхнув ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар підштовхнув ціни

Нерухомість
5163
Звичка збирати на квартиру грошові знаки з портретами американських президентів, а не Тараса Шевченка і Лесі Українки, зіграла злий жарт із покупцями житла. У доларах квартири подорожчали, а в гривнях - майже ні.
"Я купувала будинок, і від моменту задатку до підписання договору я "влетіла" ще на $5 тис. саме на курсі (долара)", - передає слова однієї засмученої клієнтки директор агентства нерухомості "Квартсервіс" Віктор Несін. У квітні курс долара в банках та обмінниках знизився на 5% зі звичних 5,00-5,05 грн. до 4,75-4,80 грн.
Це означало автоматичне зменшення доходів продавців, оскільки майже всі ціни на квартири номіновані в американській валюті. Щоб не допустити збитків, власники житла підняли вартість і так надзвичайно дорогих столичних квартир.
Група компаній "Планета Оболонь" зафіксувала підвищення середньої ціни житла в столиці за квітень на 6% (з $2983 до $3161 за 1 кв. м). Приблизно в цих же межах (на 2-6%), за даними порталу realt.ua, зросла вартість квартир на цінниках у доларах. Підтяглася нагору і вартість найдешевшого в столиці житла - малогабаритні квартири площею до 30 кв. м. За даними порталів realt.ua і domik.net, ціни на це житло в порівнянні з березнем виросли з $62-65 тис. до $65-67 тис. Але якщо перерахувати розцінки в національній валюті, то подорожчання майже непомітно. Якщо курс долара впав на 5%, то продавці піднімають ціни на 7%, але при цьому готові торгуватися й поступатися, говорить Віктор Несін.
Високий ступінь прив'язки вартості квартир до долара в Україні - традиція. "У нас ринок валютизований на 99%", - вважає директор "Квартсервісу". У гривнях номіновані тільки ціни на нове житло, та й то не всі. За стриманими офіційними даними Нацбанку, 40% депозитів українських громадян зберігається в банках саме у валюті. Крім цього, за деякими оцінками, близько $50 млрд. українці зберігають "під подушкою". Тому будь-яке коливання курсу долар/гривня кидає в тремтіння більшу частину ринку житлової нерухомості.
Через курсову свистопляску 10-15% угод з нерухомістю просто зірвалося, а 5-7% продавців вирішили відкласти продаж квартир доти, поки не проясниться ситуація з курсом долара, говорить Віктор Несін. Деякі власники навіть вирішили поміняти в цінниках знак долара на євро, хоча такі об'єкти буде складно продати, посміхається представник агентства Parker&Obolensky Валентина Даниленко.
У той же час загальна ситуація на ринку несприятлива для продавців. На думку директора консалтингової компанії "Канзас" Зої Нестеренко, у цін на нерухомість був потенціал для зростання, але його нівелювали банківська криза і коливання курсу долара. Труднощі в банків з видачею іпотечних кредитів негативно вплинули на кількість угод. За словами Віктора Несіна, тільки в його агентстві із залученням іпотеки здійснюється не менше 50% угод. Іноді, якщо один з покупців не міг одержати в банку кредит, валилися цілі ланцюжки договорів купівлі-продажу квартир
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас