З квітня спостерігається зниження обсягів іпотечного кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З квітня спостерігається зниження обсягів іпотечного кредитування

Кредит&Депозит
901
В Україні із квітня цього року спостерігається зниження обсягів іпотечного кредитування.
Про це кореспондентові УНІАН повідомила начальник аналітичного відділу Української національної іпотечної асоціації (УНІА) Ірина Ковалишин.
За її словами, зниження обсягів іпотечного кредитування пов'язане з низьким рівнем ліквідності грошової системи країни.
У той же час вона вважає, що ситуація зі зниженням обсягів кредитування не є кризовою, оскільки зростання іпотечного ринку все-таки є. За даними УНІА, за перший квартал ц.р. зростання ринку іпотеки склало 13,9% - до 7,9 млрд. грн.
Експерт відзначила, що наприкінці 2007 р. - початку 2008 р. українські банки мали у своєму розпорядженні достатню кількість гривневих ресурсів, а на сьогодні кредитування випереджає нарощування депозитної бази банків в 2 рази. При цьому на довіру до банківської системи впливає високий рівень інфляції і збільшення цін.
За даними Ковалишин, станом на 1 квітня ц.р. середня ставка по іпотечних кредитах у гривні в Україні становила 15,25%, на сьогодні в більшості банків вона виросла до 18%, а в деяких випадках - до 20-24%. При цьому деякі банки призупинили видачу кредитів у національній валюті.
У той же час українським банкам стає усе сутужніше залучати міжнародні ресурси у зв'язку з іпотечною кризою в США, що супроводжується збільшенням ставок і ризиків.
За словами експерта, за перший квартал ц.р. ставка по іпотечних кредитах у доларах і євро виросла на 0,5%. Станом на 1 квітня, середня іпотечна ставка в доларах становить 13%, у євро - 12,5%. Середня іпотечна ставка в іноземній валюті на сьогодні становить 14-14,5%.
Ковалишин відзначила, що офіційно банки не зменшили строки кредитування і продовжують видачу кредитів на 20-30 років.
У той же час, на думку експерта, серед тенденцій, що почалися торік, спостерігається переорієнтація іпотечного кредитування на споживче.
За даними УНІА, за перший квартал цього року в загальному обсязі виданих кредитів 37,5% припадало на придбання житла, а 57,1% - на споживчі цілі під заставу житла.
Українська національна іпотечна асоціація (УНІА) об'єднує 37 організацій, що працюють на ринках фінансів і нерухомості, і представляє інтереси 90% іпотечного сектора за обсягами виданих кредитів. Метою створення і діяльності УНІА є розвиток іпотечного ринку України
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас