Андрія Портнова підвів одеський акцент — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрія Портнова підвів одеський акцент

Фондовий ринок
677
Генеральна прокуратура вчора порушила кримінальну справу відносно в. о. голови Фонду держмайна Андрія Портнова.
Його підозрюють у замаху на незаконну приватизацію Одеського припортового заводу. Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко назвала порушення даної справи початком політичних репресій. Тим часом загроза опинитися за ґратами в пана Портнова досить примарна, зважаючи на те, що на нього поки поширюється депутатський імунітет.
Інформація про порушення кримінальної справи відносно в. о. голови Фонду держмайна, народного депутата Андрія Портнова (БЮТ) була оприлюднена на офіційному сайті президента відразу після зустрічі глави держави з генпрокурором Олександром Медведьком і в. о. голови Служби безпеки Валентином Наливайченком. За словами пана Медведька, справа відносно Андрія Портнова була порушена за фактом замаху на незаконну приватизацію, а саме за двома статтями - ч. 1 ст. 233 ("незаконна приватизація державного, комунального майна", передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до п'яти років) і ч. 2 ст. 365 КК ("перевищення влади або службових повноважень", передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до восьми років). "Ми створили мобільну слідчу оперативну групу, у яку ввійшли досвідчені працівники Генпрокуратури і СБУ, почато досудове слідство", - процитувала Медведька прес-служба президента.
Реакція прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, що призначила пана Портнова в. о. голови Фонду держмайна, відбулась негайно. "Президент сьогодні запросив генерального прокурора й у прямому режимі тиску примусив порушити кримінальну справу відносно працівників казначейства, членів уряду, керівників Фонду держмайна, включаючи виконуючого обов'язки Андрія Портнова", - заявила Тимошенко після екстреного засідання уряду. Порушення кримінальної справи відносно пана Портнова прем'єр сприйняла як початок політичних репресій. "Це не проти них порушена кримінальна справа, а проти мене особисто, проти уряду, проти чесної приватизації і наведення порядку в країні", - обурювалася глава уряду.
Тим часом у секретаріаті президента категорично спростували свою причетність до ухвалення рішення про порушення кримінальної справи відносно в. о. голови Фонду держмайна. "Який взагалі може бути тиск на генпрокурора?! Ніяких додаткових вказівок президент не давав. Було рішення Ради нацбезпеки перевірити, які рішення приймав Портнов. А сьогодні генпрокурор прийшов і доповів про результати перевірки", - розповів заступник голови секретаріату президента Ігор Пукшин, що був присутнім на зустрічі президента із головами Генпрокуратури і СБУ.
Незважаючи на серйозність обвинувачень, імовірність того, що Андрій Портнов відчує карне покарання, практично дорівнює нулю. Депутатська недоторканність, за скасування якої активно виступали представники БЮТ, може зіграти йому на руку. "Це (порушення кримінальної справи) якесь непорозуміння, тому що Портнов є народним депутатом й існує процедура порушення кримінальної справи відносно народного депутата", - виступив на захист свого колеги голова фракції БЮТ Іван Кириленко.
Як відомо, законом "Про статус народного депутата", а також регламентом Верховної ради передбачена особлива процедура притягнення народного депутата до кримінальної відповідальності. Зокрема, відповідне подання повинно бути внесено в парламент генпрокурором і підтримано більшістю у відкритому, поіменному голосуванні.
Втім, протягом двох місяців (термін, передбачений Кримінально-процесуальним кодексом) слідчі дії у кримінальній справі відносно пана Портнова можуть проводитися і без дозволу Ради. "Згода Верховної ради потрібна для притягнення його до кримінальної відповідальності, тобто для винесення постанови про притягнення в якості обвинувачуваного. У цьому випадку порушення кримінальної справи є лише підставою для розслідування", - сказав заступник генпрокурора Віктор Кудрявцев.
Ні в коаліції, ні в опозиції поки не можуть однозначно відповістити на запитання, чи готові вони підтримати подання Генпрокуратури про притягнення Андрія Портнова до кримінальної відповідальності, у випадку якщо таке питання буде внесене у парламент. "Для того щоб визначитися, підтримувати чи ні, ми повинні розуміти, що йому пред'являють, - заявив Ъ заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. - Якщо мова йде про політичну складову, природно, фракція не буде підтримувати. А якщо про порушення законодавства, тоді зовсім інша справа". "Я не думаю, що дійде до голосування (за притягнення пана Портнова до кримінальної відповідальності), - сказав заступник голови фракції "Наша Україна-Народна самооборона" (НУНС) Тарас Стецьків. - Ситуація в НУНС стосовно пана Портнова дійсно неоднозначна, але це не означає, що фракція буде підтримувати кримінальну справу".
Слід зазначити, що вчора на погоджувальній раді парламентських фракцій була досягнута домовленість про те, що питання про звільнення голови Фонду держмайна Валентини Семенюк і призначення на цю посаду Андрія Портнова буде розглянуто у четвер. А вже в п'ятницю парламентарії мають намір звільнити депутатів-сумісників. Таким чином, пан Портнов може позбутися депутатської недоторканності, що захищає від карних переслідувань із боку Генпрокуратури, уже на цьому тижні. "Вирішувати проблеми будемо в міру їх надходження, - відзначив в. о. голови Фонду держмайна Андрій Портнов. - У будь-якому разі я сьогодні (19 травня) попросив прем'єр-міністра або дати мені новий кредит довіри і підтвердити своє кадрове рішення, або знайти нового претендента з нашої фракції на місце голови Фонду держмайна".
Юлія Тимошенко ж заявила, що не має наміру переглядати кандидатуру на посаду голови Фонду держмайна. "Андрій Портнов - прекрасна професійна людина, а головне, людина, що може відстоювати позиції і яка бездоганно знає цей напрямок роботи. Я б хотіла, щоб на цій посаді була саме така людина", - сказала вона.
Як блокувалася робота ФДМ
27 квітня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко оголосила, що голова Фонду держмайна (ФДМ) Валентина Семенюк звільнена, а в. о. голови ФДМ призначений Андрій Портнов. Підставою для цього стало те, що окружний адміністративний суд Києва призупинив дію указів президента, що стосуються заперечування зміни керівництва ФДМ і приватизації Одеського припортового заводу в Конституційному суді.
28 квітня президент Віктор Ющенко відновив Валентину Семенюк на посаді голови ФДМ, підписавши відповідний указ. Втім, уряд закликав Андрія Портнова ігнорувати його.
14 травня прем'єр-міністр направила міністрові фінансів Віктору Пинзенику, голові Держказначейства Тетяні Слюз і в. о. голови ФДМ Андрію Портнову неофіційний лист, яким передала права на гривневі операції від ФДМ Держказначейству.
15 травня Віктор Ющенко видав відповідний указ #436/2008 "Про заходи забезпечення відповідного функціонування Фонду державного майна України", зобов'язавши Держказначейство перераховувати відомству визначені бюджетом кошти.
16 травня Рада національної безпеки та оборони доручила генпрокурору Олександру Медведькові і в. о. голови Служби безпеки Валентину Наливайченку організувати проведення перевірок стану дотримання законності дій Держказначейства відносно ФДМ.
19 травня Генеральна прокуратура доручила Держказначейству відновити фінансування Фонду держмайна і притягла до відповідальності посадових осіб Держказначейства, що порушили функціонування ФДМ.
Як повідомив начальник управління зв'язків з державними органами влади і ЗМІ Держказначейства Любомир Стадник, зараз Генпрокуратура перевіряє діяльність відомства і підстави для закриття ним гривневих рахунків Фонду держмайна. "Нам складно надати вам необхідну інформацію, оскільки перевірки тривають і службовці Держказначейства ходять на допити", - сказав він. Інформацію про відкриття в Держказначействі двох гривневих та одного валютного рахунків для перерахування авансових платежів учасників приватизації ОПЗ пан Стадник коментувати відмовився.
"Як відкрили кримінальну справу, так і закриють"
В. о. голови Фонду держмайна Андрій Портонов заявив спеціальному кореспондентові Олені Геде, що вважає порушену проти нього кримінальну справу політичним замовленням з боку президента Віктора Ющенка.
- Ви знали, що Генпрокуратура готується до порушення відносно вас кримінальної справи?
- Звичайно, я про це знав, тому що на засіданні Ради національної безпеки та оборони в п'ятницю генеральному прокуророві при всіх членах Радбезу було доручено порушити кримінальні справи відносно мене і глави Держказначейства (Тетяни Слюз). І це доручення президент закріпив своїм письмовим указом, у якому говориться: "До 19 травня до 9 ранку генеральному прокуророві вжити заходів щодо притягнення до кримінальної відповідальності винних посадових осіб". При цьому перелік винних президент зачитав на засіданні РНБО. А сьогодні генеральний прокурор це доручення просто виконав.
- Відомо, які підстави були у Віктора Ющенка для доручення порушити відносно вас кримінальну справу?
- Ніяких. Кримінально-процесуальний кодекс не містить такої підстави для порушення кримінальної справи, як указ президента. Тому ми вважаємо, що в його діях є склад злочину, що, до того ж, документально зафіксований. Адже це ж пряма вказівка слідству, що робити. Тому, як тільки в нас з'явиться політична можливість йому це пред'явити, ми це обов'язково зробимо - у нас дуже гарна пам'ять, і Віктор Ющенко за все буде відповідати.
- Що ви маєте на увазі під політичною можливістю?
- Ми або доможемося зміни генерального прокурора, або створимо нову політичну ситуацію, що дозволить нарешті боротися з корупцією у вищих ешелонах влади і запитувати за це, у тому числі із президента. Я маю на увазі можливе дострокове припинення повноважень Віктора Ющенка.
- Ви маєте намір оскаржити постанову про порушення кримінальної справи в суді?
- Поки я робити цього не планую. Хочу подивитися на Олександра Медведька і на Генпрокуратуру - як вони будуть цю справу розслідувати. Оскаржити найлегше, а я хочу дати їм можливість потрудитися, нехай вони спробують розслідувати цю кримінальну справу. Я маю намір продемонструвати слабість і корумпованість Генпрокуратури, щоб вони потім не нарікали на суд. На мене кримінальна справа ніяк не вплине - як відкрили, так і закриють.
- І будете на допити ходити?
- Справно. І першими моїми клопотаннями в рамках розслідування справи буде вимога допитати президента України, главу секретаріату президента і всіх членів РНБО про обставини надання доручення президентом порушити кримінальну справу і підписання незаконних указів.
- У зв'язку з порушенням кримінальної справи ви будете відсторонені від керівництва ФДМ?
- Відсторонити мене можна, тільки пред'явивши мені обвинувачення. Подивимося, як це в них (у Генпрокуратури) вийде. Поки всі їхні дії не більше ніж спроба тиску на Кабмін з метою зриву чесного і прозорого аукціону із продажу Одеського припортового заводу.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас