Standard & Poor's: Політичні ризики для компаній нафтогазового сектору ростуть по всьому світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Standard & Poor's: Політичні ризики для компаній нафтогазового сектору ростуть по всьому світу

Енергетика
217
Політичні ризики для компаній нафтогазового сектора ростуть по усім світі і роблять все більший вплив на їхні рейтинги. Такий висновок міститься в доповіді міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's (S&P), чиї аналітики прогнозують подальше збільшення таких ризиків для нафтових і газових компаній.
У доповіді відзначається, що якщо раніше політичні ризики впливали на рейтинги компаній у першу чергу в країнах, чия економіка базується на експорті енергоресурсів (Іран, Росія, Нігерія, Венесуела), то останнім часом ця тенденція помітно розширилася. Так, ростуть політичні ризики для компаній і в інших, менш значних країнах-експортерах - Алжирі, Болівії, Еквадорі та Казахстані. Крім того, певні труднощі у виробників вуглеводневої сировини найближчим часом можуть виникнути навіть у таких традиційно стабільних країнах, як США, Великобританія і Канада, що входять в Організацію економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). На думку S&P, приводом для занепокоєння тут слугують нові ініціативи зі зміни податкового законодавства, які можуть бути схвалені при нових урядах.
За словами авторів доповіді, їхні висновки базуються на основі аналізу 36 основних напрямків діяльності приватних компаній, що займаються видобутком, транспортуванням і продажем вуглеводневої сировини. При цьому дана тенденція не стосується великих державних концернів, таких, як "Газпром", для яких політичні ризики можна вважати мінімальними.
Незважаючи на те, що випадки націоналізації видобувних компаній і родовищ залишаються одиничними, ступінь ризику для приватних інвестицій і виробництв досягла, на думку фахівців, критичного рівня. За словами аналітика S&P Емануеля Дюбуа-Пелеріна, дані, опубліковані агентством, повинні внести істотні корективи в діяльність менеджменту, що займається вивченням і прогнозуванням відповідних проблем.
На думку експертів S&P, швидкого поліпшення ситуації чекати не слід. Втім, збереження тенденції до поступового збільшення політичних ризиків у країнах СНД і Латинської Америки також не означає неодмінного різкого загострення ситуації в майбутньому.
Політичні ризики для компаній, тісно пов'язаних з нафтовим сектором (наприклад, що займаються переробкою сировини або працюють у гірничодобувних галузях), у доповіді не розглядалися. На думку аналітиків агентства, вони вимагають додаткового дослідження й у цілому повинні бути меншими, ніж для самих нафтовидобувних компаній
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас