Огляд національного фондового ринку: індекс ПФТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Огляд національного фондового ринку: індекс ПФТС

Фондовий ринок
195
Схоже на те, що український фондовий ринок почав відновлюватися після тривалої корекції, яка тривала 4 місяці.
Із самого початку цього року котирування демонстрували постійне зниження майже до кінця квітня, в результаті чого індекс ПФТС знизився майже на 40% з максимуму 1184.90 до мінімального значення за останні 11 місяців на рівні 824.95 пунктів. Головною причиною зниження котирувань було падіння економічної активності у світі, що призвело до зниження активності серед інвесторів і відповідно до відтоку інвестиційного капіталу з фондового ринку.
Але з кінця квітня поточного року ситуація змінилася. Протягом останніх 11-ти торговельних сесій індекс ПФТС демонстрував стабільне зміцнення, в результаті чого відіграв значну частину втрачених позицій і зміцнився з мінімумів 824.95 майже на 150 пунктів до 971.90 пунктів.
В той же час варто відзначити, що з ростом попиту на цінні папери обсяги торгів практично не збільшилися. Минулого тижня торги за тиждень досягли обсягу в 1021.96 млн., у той час, як за тиждень до 25 квітня обсяг торгів досягав значення 1399.53 млн. грн. Але, все-таки, якщо врахувати, що протягом 7 тижнів з початку березня до 18 квітня середній обсяг торгів за тиждень був лише на рівні 710 тис., то все-таки зростання обсягів торгів у порівнянні із цим періодом можна відзначити.
Причиною росту котирувань на фондовому ринку в першу чергу є зростаня цін на сталь, завдяки чому значно зміцнилася вартість цінних паперів компаній металургійної галузі.
Серед компаній, акції яких зміцнилися найбільше за останні 2 тижні варто відзначити Азовсталь, Алчевський коксохімічний завод і Єнакіївський металургійний завод. Якщо акції українських компаній будуть зміцнюватися такими ж темпами, то ще до кінця наступного місяця котирування можуть досягти максимумів на 1184.90. Однак якщо більш реально дивитися на сформовану ситуацію, не варто забувати, що останній висхідний рух можна розглядати як корекцію від падіння 1184.90 - 824.95. І тому можна припустити, що зниження індексу ПФТС ще продовжиться.
За матеріалами:
xDirect
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас