Шведська армія може стати банкрутом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шведська армія може стати банкрутом

Казна та Політика
296
Шведська армія може стати банкрутом. Уряд звинуватив армію в триньканні та оголосив про намір призначити в цю "збанкрутілу фірму" цивільного конкурсного керуючого, що позбавить генералів права розпоряджатися грішми.
У свою чергу військові сановники звинуватили міністрів у нехтуванні національними інтересами і заявили про те, що при нинішньому бюджеті армія "не в силах забезпечити контроль над територією країни", пишуть "НИ". Як відзначає видання, урядові ревізори виявили перевитрату майже на 200 млн євро цього року, на таку ж величину буде перевищений військовий бюджет 2009 і 2010 роки.
Ревізори пояснюють перевитрату коштів повною відсутністю економічної компетенції в керівництва збройних сил, що звикло витрачати гроші за традицією щедрих часів періоду "холодної війни".
"Істотні недоліки в діяльності збройних сил привели до порушення чинних правил, помилок у внутрішньому бюджеті та у річній звітності", - говориться в їхній доповіді. Наприклад, виявлені цифри, що сильно відрізняються між собою, загальних витрат на діяльність очолюваною Швецією "Північної бойової групи" - батальйону швидкого реагування, куди входять військовослужбовці скандинавських країн.
Укладачі доповіді рекомендують міністрові оборони Стену Толгфорсу ввести в збанкрутілих збройних силах "зовнішнє керування" на зразок того, що існує у звичайних компаніях, що йдуть до дна через фінансові проблеми. З 2005 року при командуючому працює цивільний чиновник, що дає генералітету поради економічного характеру. Ревізори пропонують підвищити статус радника до директора-розпорядника, створивши при ньому своєрідний фінансовий штаб.
Можливі зміни - вторгнення у святая святих генералітету, що зачіпає безліч чутливих струн, у тому числі й зв'язку армії з компаніями ВПК. Колись питання про поставки вирішували між собою старі друзі: діючі генерали, що працювали з підприємствами ВПК як відставники-консультанти. Така система, пронизана прихованою корупцією, існує в більшості західних країн, у тому числі у Швеції. Час від часу спалахували скандали, але все тривало як і раніше. Поява в налагодженому ланцюжку людей з боку, що не пройшли "армійської школи дружби", загрожує викликати, принаймні, тимчасові ускладнення в цьому прибутковому бізнесі.
У відповідь на претензії на свою адресу командуючий збройними силами Швеції генерал Хокан Сюрен вирішив вкотре використати "російську карту". "Я не страждаю русофобією, але ми зобов'язані бути насторожі і пильно стежити за тим, що відбувається поблизу наших кордонів. Росія проводить наступальну енергополітику, підтриману гігантськими економічними ресурсами. Тертя між Росією та рештою Європи наростають, що, у свою чергу, підвищує стратегічне значення нашого регіону", - підкреслив генерал, ознайомившись із доповіддю про стан фінансів збройних сил, представлену економічним управлінням Мінфіну.
Сам генерал Сюрен скаржиться на непередбачено високі витрати на сили швидкого реагування, що беруть участь у миротворчих операціях по усім світі. Увійти в бюджетні рамки генерал має намір, провівши чергові скорочення частин і підрозділів, призначених для відбиття атаки потенційного "зовнішнього супротивника". Колись ним був Радянський Союз, нині його замінила Росія. "Зовсім очевидно, що Росія перетворюється в наскрізь корумповану країну, що усе далі йде від демократії. Ця держава намагається повернути собі роль великої держави, особливо в ближньому зарубіжжі. Економіка країни сьогодні тримається на високих цінах на сировину. Через три-чотири роки, однак, газу і нафти в Росії буде не вистачати, економіка погіршиться, а владна еліта втратить простір для маневру. У підсумку енергополітика Росії стане ще більш агресивною", - вважає консультант з оборонних питань, колишній співробітник НДІ загальної оборони Юхан Тунбергер.
Незважаючи на те, що командуючий не самотній у своїй оцінці РФ, його заява викликала роздратування членів парламентського комітету з оборони, що виробляє стратегію розвитку збройних сил. У грудні минулого року комітет, керуючись інформацією військової розвідки MUST, прийшов до висновку, що головна загроза Швеції в найближчі роки - глобальні кліматичні зміни. Росія їй не загрожує.
"Виникає законне питання: які події, що відбулися між 4 грудня і 15 травня, змусили збройні сили настільки радикально змінити свою оцінку ситуації? Нам доведеться викликати для пояснень представників збройних сил", - так прокоментував заяву командуючого про "російську загрозу" член комітету з оборони Аллан Відман.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас