Стартує черговий раунд переговорів щодо вступу РФ у СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стартує черговий раунд переговорів щодо вступу РФ у СОТ

Казна та Політика
177
Черговий раунд багатосторонніх і двосторонніх консультацій щодо вступу Росії у Світову організацію торгівлі (СОТ) почнеться в Женеві сьогодні, 19 травня.
Про це повідомив голова російської переговорної делегації, директор департаменту торговельних переговорів Мінекономрозвитку РФ Максим Медведков.
За його словами, поки невідомо, чи приєднається до переговорів Україна, що у п'ятницю, 16 травня, стала повноправним членом СОТ.
"В України, як й у будь-якого іншого члена СОТ, є право ввійти в робочу групу з приєднання Росії. Для цього українська сторона повинна повідомити секретаріат СОТ про свій намір увійти в цю групу", - сказав Медведков.
Російський переговорщик поки не має інформації, чи планує Україна підключитися до робочої групи, але він не виключає, що це може відбутися під час цього переговорного раунду, що протриває до кінця травня.
Українське керівництво раніше висловлювало готовність сприяти приєднанню РФ до СОТ. Однак президент України Віктор Ющенко ще в лютому в Женеві заявив, що Україна приєднається до робочої групи, щоб обговорити питання, що турбує українську сторону, вилучень та обмежень із режиму вільної торгівлі. До цього закликали і деякі українські парламентарії.
Медведков нагадав, що за підсумками консультацій 26 травня робоча група визначить графік подальших переговорів щодо нової консолідованої версії доповіді робочої групи, що була випущена секретаріатом СОТ наприкінці квітня.
У рамках підготовки цього підсумкового документа РФ обговорює зі своїми основними торговельними партнерами такі системні питання, як митне та технічне регулювання, захист інтелектуальної власності і державна підтримка сільського господарства. Розмір сільгоспсубсидій залишається найбільш значним питанням, що ще потрібно погодити зі США і Кернською групою (у неї входять країни-експортери сільгосппродукції).
Що стосується переговорів із Грузією, що наприкінці квітня в Женеві демонстративно відмовилася зустрічатися з російською делегацією через доручення Володимира Путіна надати допомогу населенню Абхазії і Південної Осетії, то Медведков не зміг упевнено сказати, чи візьме грузинська сторона участь у консультаціях на наступному тижні. "Запрошені всі, у тому числі й Грузія", - сказав співрозмовник агентства.
Однак, за деякими даними, грузинська сторона все-таки планує відновити переговори з Росією наприкінці травня.
Нагадаємо, що СОТ створено в 1995 році. Робота організації направлена на розробку і підтримку системи юридичних норм міжнародної торгівлі. Членами СОТ є 152 країни, які здійснюють 97% світового торговельного обороту. Ще близько 30 країн ведуть переговори про вступ в організацію. Головні завдання СОТ - лібералізація міжнародної торгівлі, сприяння економічному зростанню та підвищенню добробуту людей
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас