Порошенко: Україні необхідно переглянути політику відносно держбанків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко: Україні необхідно переглянути політику відносно держбанків

Казна та Політика
799
Роль і місце державних банків в Україні необхідно переосмислити, зокрема, забезпечивши здійснення ними таких спеціальних операцій, як підтримка українського експорту, вважає голова Ради Національного банку України Петро Порошенко.
"Я не виключаю запрошення керівників Укрексімбанку та Ощадбанку на найближче засідання ради НБУ 22 травня, щоб проаналізувати ситуацію", - повідомив він агентству "Інтерфакс-Україна" у кулуарах четвертого економічного форуму "Європа-Росія" у Римі в п'ятницю.
На його думку, в умовах подорожчання ресурсів на міжнародних ринках, що ставлять українські банки в більш важкі умови в порівнянні з дочірніми банками міжнародних банків, державним банкам легше залучати фінансування і цим необхідно користуватися.
Голова Ради НБУ також допустив збільшення капіталу держбанків.
При цьому він підкреслив, що ситуація на українському банківському ринку істотно відрізняється від російської, де три держбанки мають сумарну частку понад 50%.
У цілому, коментуючи заяви українських банкірів, що міжнародна фінансова криза ставить їх у нерівні умови в порівнянні з "дочками" іноземних банків, що мають доступ до більш дешевих ресурсів, Порошенко визнав, що "диму без вогню не буває".
"У нинішніх умовах зменшення ліквідності іноземні банки можуть переманювати клієнтів в українських банків та об'єктивно збільшувати свою частку на ринку. Підтримувати високий рівень конкуренції - це одне із завдань НБУ, однак нинішня ситуація поки така, що не вимагає різких заходів", - сказав голова Ради Нацбанку.
За його словами, іноземні материнські банки, також зачеплені міжнародною кризою, поки не надто нарощують фінансування українських дочок.
Говорячи про заходи, які можуть полегшити роботу українським банкам, Порошенко назвав зняття обмеження зовнішніх ресурсів у вигляді ставки, що втратила актуальність, 11% річних.
"Важливим внеском буде і крок з лібералізації валютного законодавства, введення дерривативів, які б дозволили хеджувати валютні ризики", - додав Порошенко.
Допускаючи зростання присутності іноземного капіталу в українській банківській системі до кінця цього року до 50% (з нинішніх 36,3%), голова Ради НБУ відзначив, що не вважає цей рівень критичним.
В Україні працюють два держбанки -Укрексімбанк та Ощадбанк. За розміром загальних активів на 1 квітня цього року (відповідно 30,66 млрд грн і 19,71 млрд грн) вони займали п'яте і дев'яте місця серед 177 українських банків, сумарні активи яких на цю дату становили 645,63 млрд грн. Таким чином, частка держбанків дорівнювала близько 7,8%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас