ЄЦБ дає зрозуміти, що не буде знижувати ставку в 2008 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ дає зрозуміти, що не буде знижувати ставку в 2008 році

Валюта
228
Член ради директорів Європейського центрального банку (ЄЦБ) Клаус Лібшер дав зрозуміти ринку, що керівництво банку не буде в 2008 році знижувати базову процентну ставку з рівня 4% - максимального за шість років, повідомляє агентство Bloomberg.
"Поточна грошово-кредитна політика дуже відповідає цілі підтримки цінової стабільності та дозволяє уникнути нарощування інфляційних побоювань", - заявив Лібшер.
На питання про те, чи може ЄЦБ знизити ставки цього року, він відповів: "З огляду на ризики зростання цін, я думаю, що відповідь ясна. Ці ризики не зменшилися".
У той час як Федеральна резервна система (ФРС) США і Банк Англії знижують ставки, щоб підтримати економічне зростання, що послаблюється, ЄЦБ утримує ставку незмінною із червня 2006 року. Інфляція в єврозоні перевищує рівень 3% на тлі зростання вартості продуктів харчування та енергоносіїв.
Керівництво банку стурбоване тим, що прискорення інфляції може привести до збільшення вимог підвищення зарплати, спровокувавши, таким чином, нове зростання цін і виникнення інфляційної спіралі.
"Інфляція є занадто високою, 3% - це неприйнятний рівень, - відзначив Лібшер. - Ми відповідальні за забезпечення цінової стабільності. Тут немає двох шляхів".
Споживчі ціни в регіоні у квітні виросли на 3,3% у річному вирахуванні, тоді як цільовий рівень ЄЦБ становить менше 2%.
Темпи економічного зростання єврозони в першому кварталі виросли на 0,7% щодо попереднього кварталу, прискорившись у порівнянні з 0,4% у попередньому кварталі. У річному вирахуванні економіка регіону, як й у четвертому кварталі 2007 року, збільшилася на 2,2%.
Лібшер вважає, що європейському Центробанку немає необхідності значно знижувати прогнози економічного зростання регіону на поточний рік, що припускають темпи збільшення ВВП на рівні 1,7%.
ЄЦБ опублікує новий прогноз відносно ВВП єврозони 5 червня.
Хоча, темпи зростання економіки в другому кварталі, "імовірно, будуть нижчі", ніж у першому, "немає причин для появи песимізму відносно економічного підйому", сказав К.Лібшер.
Він заявив також, що бачить сигнали стабілізації фінансових ринків після кризи. Незважаючи на збереження проблем у кредитній сфері, "ми бачимо збільшення обсягів кредитування, і це говорить про те, що ми далекі від кредитної кризи в Європі", відзначив він.
На питання про те, чи може ЄЦБ підвищити рівень базової процентної ставки, Лібшер сказав, що це буде залежати від статистичних даних
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас