Медведков: Приєднання України до СОТ не завдасть шкоди російським виробникам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медведков: Приєднання України до СОТ не завдасть шкоди російським виробникам

Казна та Політика
198
Приєднання України до СОТ не завдасть збитку російським виробникам і навіть може прискорити вступ Росії в цю організація, заявив "Інтерфаксу" голова російської делегації на переговорах щодо СОТ Максим Медведков.
"Приєднання України до СОТ сприятливо позначиться на розвитку двосторонніх торговельних відносин. Ми завжди підтримували приєднання України до цієї організації, так, це дає нам можливість торгувати за чіткими, прозорими правилами, прийнятими в усім світі", - відзначив він.
Другим плюсом, за його словами, є та підтримка, що може надати Україна для якнайшвидшого приєднання Росії до цієї організації. "Керівництво України неодноразово заявляло про прагнення допомогти іншим країнам у переговорному процесі. Якщо Україна нас підтримає, то процес приєднання до СОТ буде тільки прискорюватися", - сказав М.Медведков. За його словами, Україна так само, як і Росія, зацікавлена в торговельних відносинах, які б ґрунтувалися на міжнародних правилах.
Медведков пояснив, що можливе входження України в робочу групу з приєднання РФ до СОТ не означає бажання української сторони загальмувати цей процес. "Якщо Україна вирішить увійти в робочу групу (це відбувається наступного дня після повідомлення секретаріату СОТ про такі наміри, тобто теоретично може відбутися з 17 травня), то в рамках групи вона зможе підтримати наше приєднання. Поза рамками робочої групи такої можливості нема", - пояснив Медведков.
При цьому він відзначив, що в торгівлі між Росією та Україною тарифи не застосовуються і тому вона не підпадає під регулювання норм СОТ. Вилучення, які існують, (наприклад, обмеження щодо постачання труб), за словами М.Медведкова, відповідають законодавству про захисні заходи, і не суперечать ні нормам СОТ, ні угоді про вільну торгівлю.
Медведков також висловив думку, що приєднання України до СОТ не завдасть "якогось особливого збитку" для російських виробників. За його словами, для того, щоб товари не реекспортувалися через Україну в Росію, є механізми митного адміністративного контролю (зона вільної торгівлі має на увазі безмитне ввезення на територію Росії тільки продукції, що виробляється в Україні). "Висловлювалася інша небезпека - так званий ефект доміно, коли іноземні товари хлинуть на український ринок, а українські - на російський. Але за багатьма товарними позиціями Україна давно застосовує більш низькі мита і наш моніторинг показує, що негативного впливу на російські галузі нема", - відзначив він. М.Медведков пояснив, що тарифи, які встановлює Україна не набагато нижчі від російських, а після приєднання Росії до СОТ по низці товарів імпортні мита в РФ будуть нижчі, ніж в Україні. "Думаю, складеться якийсь баланс у торгівлі між країнами", - сказав він.
Медведков також відзначив, що питання цін на газ не має ніякого відношення до СОТ. "Визначення цін на газ відбувається виходячи з балансу можливості покупця і бажання продавця. СОТ ніяк не регулює, де цей баланс може бути знайдений ", - сказав він.
Медведков також відзначив, що формування нового уряду в РФ не відбилося на темпах переговорного процесу щодо приєднання до СОТ. На наступному тижні, за його словами, пройдуть багатосторонні консультації в Женеві з обговорення підсумкової доповіді робочої групи. На початку червня запланований візит російської делегації в Саудівську Аравію, де планується завершити двосторонні переговори.
"Хочемо завершити весь переговорний процес протягом найближчого часу ", - відзначив він
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас