Нафтовиків викрили у бензиновій змові — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтовиків викрили у бензиновій змові

Енергетика
464
Антимонопольщики звинувачують нафтові компанії в змові, у результаті чого на Далекому Сході істотно виросли ціни на бензин. Найчастіші порушники антимонопольного законодавства - "Роснафта", ЛУКОЙЛ і "Газпром нафта", пише газета "РБК-daily".
Відповідно до повідомлення ФАС, на Далекому Сході й у Сибіру з початку року зростання цін на автомобільне паливо склало 12-20%, тоді як в інших регіонах вартість підвищилася на 8-9%. У низці випадків антимонопольними органами були виявлені картельні змови на ринку нафтопродуктів.
Так, за підсумками перевірки органами ФАС та УВС Хабаровського краю була порушена справа за ознаками порушення закону "Про захист конкуренції" відносно ВАТ "Хабаровськнафтопродукт", що входить у групу НК "Альянс" і ТОВ "РН-східнафтопродукт", що є "дочкою" "Роснафти", у частині антиконкурентних погоджених дій. Порушниками антимонопольного законодавства також були визнані три господарюючі суб'єкти в Камчатському краї, що встановили одночасно ціни на бензин АІ-92 у розмірі 35 руб. за літр. Органи ФАС виявили, що підвищення вартості бензину привело до додаткового прибутку.
В "Роснафті" поки не визнають пред'явлених ФАС Росії претензій. "Ми ніколи не брали участь і не беремо участь у цінових змовах, ми діємо відповідно до російського законодавства", - відзначив "РБК-daily" начальник управління інформації "Роснафти" Микола Манвьолов, додавши при цьому, що компанія має намір спочатку вивчити документи антимонопольних органів, а потім на них реагувати.
Штрафні санкції, як відзначає видання, є суворими навіть для бюджетів російських нафтогігантів. Відповідно до антимонопольних розпоряджень штраф за картельну змову становить 4% річного виторгу компанії. На Заході антимонопольні санкції ще суворіші, за словами Анатолія Голомолзіна, і становлять 10% від сумарного виторгу за рік.
Навіть із початком дії біржі торгівлі нафтопродуктами система картельних змов не буде повністю ліквідована, вважає директор з розвитку і маркетингу ІЦ "Кортес" Павло Строков, але вона дозволить швидко виявити факт цінової змови. Штрафи та біржові торги як спосіб боротьби з ВІНК на даний момент є малоефективними, вважає Дмитро Александров з ІК "Файненшл Бридж", оскільки роздрібний ринок нафтопродуктів повністю залежить від оптового. "Штрафи не виправляють ситуацію олігопольного становища на ринку, а тільки збирають із його учасників додаткові кошти в скарбницю. Штраф сприймається учасниками ринку як податок і швидко переноситься на ціну продукту", - упевнений аналітик.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас