Нацбанк ставить кредити під сумнів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк ставить кредити під сумнів

Кредит&Депозит
2651
Нацбанк готовий ввести нову міру, направлену на жорсткість кредитної політики вітчизняних банків. Під приводом зниження ризиків банківської системи регулятор має намір скоротити термін переходу заборгованості в розряд сумнівної.
Джерело в НБУ повідомило, що в цей момент правління регулятора розглядає доцільність внесення змін у постанову №279 "Про порядок формування та використання резервів для компенсації можливих втрат по кредитних операціях банків". Однією із найсерйозніших змін може стати жорсткість умов класифікації кредитного портфеля. Зокрема, правління НБУ має намір скоротити термін переходу заборгованості в сумнівну з 90 до 30 днів.
Зараз регулятор вимагає від банків резервувати 40% кредиту, якщо його погашення затягується на термін від 31 до 60 днів. Якщо ж зміни в постанову №279 будуть прийняті, банкам прийдеться резервувати 80% кредиту, простроченого більш ніж на 30 днів.
На думку голови правління "ОТП Банку" Дмитра Зінкова, це різко збільшить обсяги обов'язкових резервів банків у НБУ, а також посприяє новому сплеску вартості ресурсів на міжбанківському ринку, особливо в період настання перехідних дат. "Тим часом необхідно визнати, що НБУ діє винятково ринковими методами регулювання. І, можливо, для окремих банків таке нововведення стане гарним заходом щодо зниження операційних ризиків", - говорить банкір.
Правління НБУ очікує різкого уповільнення темпів зростання активів банківської системи до 30-35% на рік. "Центробанк очікує виникнення проблем у банків, що активно займаються роздрібним кредитуванням через те, що останні втратять можливість компенсувати вал збитків від неповернених позик за рахунок прибутковості нових кредитів", - говорить джерело "i" у НБУ.
Перший заступник голови правління банку "Фінанси та кредит" Сергій Борисов вважає, що нововведення не занадто сильно вдарить по звітності комерційних банків і не буде сприяти погіршенню умов запозичення на зовнішніх ринках. Фінансист відзначає, що закордонні аудитори і зараз відносять всі кредити, прострочені більш ніж на 30 днів, до сумнівної заборгованості. За словами пана Борисова, крім стрибка вартості ресурсів на міжбанку, рішення НБУ може мати прямий вплив і на позичальників: "Приміром, якщо зараз банки дозволяють своїм клієнтам проводити платежі з погашення кредиту до 25 числа кожного місяця, то за новими правилами, можливо, скоротять дату платежу до 15 числа".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас