Тимошенко ставить на вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко ставить на вугілля

Енергетика
277
Уряд переводить теплові електростанції на використання вугілля. Причина - невизначеність із ціною на газ в 2009 році.
Мінпаливенерго почало підготовку до опалювального сезону 2008-2009 років. Для цього відомство створює запаси вугілля на складах теплоелектростанцій (ТЕС). До листопада поточного року планується нагромадити 4 мільйони тонн твердого палива. При тому, що торік запаси становили 2,5 мільйони. "У нас є плани не спалювати газ, а максимально використати вугілля", - пояснив міністр палива та енергетики Юрій Продан.
Причина для переорієнтації ТЕС на використання вугілля - підвищення ціни на імпортний газ із 2009 року. Чиновники Мінпаливенерго готуються до нього, хоча переговори з російським "Газпромом" ще не кінчені. "Ми ставимо собі мету: завершити їх до зими", - відзначив Продан. За його словами, вартість блакитного палива обов'язково "буде змінюватися". Але наскільки відчутною буде ця зміна, загадка навіть для міністра.
Через таку невизначеність Мінпаливенерго підвищило план заготівлі вугілля для НАК "Енергетична компанія України" ("ЕКУ"), на балансі якої знаходиться більшість українських ТЕС. За словами в.о. першого заступника віце-президента компанії Сергія Сердюка, спочатку ставилося завдання з нагромадження 2 мільйонів тонн твердого палива. Однак потім ця цифра збільшилася до 3 мільйонів.
У зв'язку із цим у НАК "ЕКУ" виникли проблеми із залученням кредитних коштів на закупівлю вугілля. Справа в тому, що уряд виділив для їх забезпечення 15 мільйонів гривень. Після збільшення норми, як повідомив Сергій Сердюк, компанії необхідна втричі більша сума - 45,6 мільйона гривень. Цю проблему міністр палива та енергетики Юрій Продан пообіцяв розглянути на нараді в найближчу суботу.
Для виробництва електроенергії необхідно закупити в 2008 році 35,6 мільйона тонн вугілля. У тому числі 18,7 мільйона тонн - від підприємств Міністерства вугільної промисловості, 16,9 мільйона тонн - за прямими договорами з урахуванням імпорту.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас