Данилишин: Вступ у СОТ відповідає національним інтересам України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин: Вступ у СОТ відповідає національним інтересам України

Казна та Політика
229
Вступ у Світову організацію торгівлі (СОТ) відповідає національним інтересам України і веде до збільшення добробуту українців, вважає міністр економіки України Богдан Данилишин.
"Вступ України у СОТ обумовить додаткове підвищення добробуту населення на 3% і підвищення динаміки зростання ВВП до 2%", - повідомляється на веб-сайті Мінекономіки з посиланням на Данилишина, але не вказується за який період відбудеться цей приріст.
У повідомленні нагадується, що протокол про приєднання України до Марракешської угоди про створення СОТ підписаний у Женеві 5 лютого 2008 року: 10 квітня 2008 року Верховна Рада України ратифікувала цей документ і він набуває чинності 16 травня 2008 року.
У повідомленні вказується, що з моменту вступу України у СОТ країна одержить такі переваги як поліпшення умов торгівлі з 151 країною світу, на частку яких припадає понад 95% світової торгівлі. Крім того, такий крок веде до зменшення тарифних і нетарифних обмежень на доступ українських товарів на товарні ринки країн-членів СОТ, до набуття офіційного статусу переговорного процесу щодо створення зони вільної торгівлі з ЄС.
Втім, за даними Мінекономіки, членство України у СОТ вимагає певних витрат уже цього року: розмір щорічного внеску країни-члена в бюджет СОТ залежить від частки обсягу зовнішньої торгівлі країни в сукупному обсязі зовнішньої торгівлі всіх країн-членів організації за останні п'ять років.
"Через те, що Україна набуде членство у СОТ не з початку поточного року, розмір членського внеску буде розраховуватися на фактичну кількість місяців, які залишилися до кінця 2008 року, що буде становити приблизно CHF350 тис.", - відзначається в повідомленні.
Разом з тим, за оцінкою Мінекономіки, приєднання до СОТ зробить на економіку в більшій мірі сприятливий вплив, оскільки припускає скасування квот на експорт українських металів у Європейський Союз і забезпечує недискримінаційний транзит товарів і послуг.
"Очікується, що серед всіх галузей промисловості членство України у СОТ буде найбільш корисним для металургійної та хімічної промисловості. Для цих галузей найбільше значення будуть мати поліпшення доступу до ринку, а також реформа тарифів", - відзначається в повідомленні.
За даними Мінекономіки в галузях виробництва коксу і видобутку неенергетичних матеріалів зростання випуску товарів може перевищити 10%, тоді як найбільше зростання експорту відбудеться в сільському господарстві, хімічній промисловості та металургії.
У той же час, за винятком готельного і ресторанного бізнесу сектор послуг буде демонструвати помірне збільшення сукупного випуску. "У цьому секторі найбільше виростуть обсяги послуг зв'язку, де випуск виросте за рахунок зниження бар'єрів для прямих іноземних інвестицій", - відзначається в повідомленні.
При цьому, за оцінкою Мінекономіки, від вступу у СОТ очікується зростання доходів державного бюджету від зовнішньоекономічної діяльності і додаткове щорічне збільшення експорту продукції, щонайменше, на 7-10% (від $1,5-4 млрд). Крім того, очікується істотне підвищення конкурентноздатності виробництва товарів через істотне збільшення обсягів іноземного інвестування - до $3-5 млрд щорічно.
"Споживачі одержать подвійний виграш... Для бідних споживачів, найбільш важливим є краща пропозиція і знижена реальна вартість продуктів харчування, у той час як небідні споживачі переважно виграють від поліпшення доступності телекомунікаційних і фінансових послуг", - відзначається в повідомленні.
Щодо ризиків, які несе для економіки вступ у СОТ, у повідомленні відзначається, що може загостритися конкуренція на внутрішньому ринку.
"Впровадження правил СОТ в сфері стандартизації та сертифікації потребує істотних витрат для розробки і впровадження нових інститутів і механізмів здійснення таких процедур. Значна частина витрат, пов'язаних з переходом до нових стандартів, припаде на вітчизняних виробників", - підкреслюється в повідомленні.
Крім того, у повідомленні вказується, що відповідно до тарифних зобов'язань України зміна ставок ввізного мита передбачається як по продовольчій так і по промисловій групі товарів.
"На сьогодні чинна середньозважена тарифна ставка по всій номенклатурі становить 7,02% (сільське господарство 18,19% і промисловість 6,11%). Після вступу у СОТ у відповідності зі зв'язаними рівнями по всій номенклатурі - 5,09% (сільське господарство 10,07% і промисловість 4,77%)", - відзначається в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас