Експерт: Перенесення терміну підняття тарифів на газ для населення пов'язане з зростанням інфляції в країні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Перенесення терміну підняття тарифів на газ для населення пов'язане з зростанням інфляції в країні

Казна та Політика
160
Перенесення терміну підняття тарифів для населення пов'язане з зростанням інфляції в країні.
Таку думку РБК-Україна висловив старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін.
За його словами, уряд має намір дочекатись літньої дефляції і вже після цього підвищити тарифи. "Сьогодні ніхто не наважується підвищити ціни на газ у зв'язку з різким зростанням інфляції, це в першу чергу політично невигідно. Замість цього уряд покращує фінансове положення "Нафтогаза" за допомогою підвищення цільової надбавки до тарифу на природний газ до 12% для промислових підприємств і до 6% для хіміків", - відзначив експерт.
Разом з тим Газізуллін вважає, що перенесення терміну підвищення тарифів не завдасть великого удару по фінансовому стану компанії. "Звичайно, у "Нафтогаза" загостриться проблема з оборотними коштами, проте НКРЕ зможе компенсувати виниклий дефіцит вже влітку", - підкреслив він.
Говорячи про прийдешнє підвищення цін на газ для населення, експерт відзначив, що воно, є економічно обґрунтованим. На його думку, до 2011 р. ціна імпортного газу для України буде на рівні країн Центральної Європи. "Поки Україна може собі дозволити тримати відносно низькі тарифи на газ для населення в першу чергу за рахунок газу власного видобутку. Проте, через п'ять-шість років тарифи для населення також виростуть до рівня середньоєвропейських", - прогнозує він.
На думку експерта, отримані від підвищення на газ для населення засобу повинні прямувати на субсидування малозабезпечених і на розробку власних родовищ. Втім, Газізуллін додає, що без іноземних інвесторів повномасштабна розробка родовищ неможлива. Головними ж перешкодами залучення інвестицій в видобуток, на його думку, є низькі ціни на газ та відсутність нормативно-правової бази в галузі, в т.ч. з питання розподілу прибутку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас