Скасовано приватизацію обленерго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скасовано приватизацію обленерго

Фондовий ринок
334
Уряд відмовився від приватизації блок-пакетів шести обленерго. Це відбулося відразу ж після невдалої спроби продати акції "Полтаваобленерго".
Продаж був заблокований міноритарними акціонерами компанії. В уряді і Фонді держмайна розійшлися у своїй інтерпретації того, що відбувалося, обмежившись взаємними обвинуваченнями. Втім, учасники ринку та експерти вважають, що провал - це відповідь інвесторів на плутанину, що відбувається в питанні приватизації.
Учора народний депутат (фракція БЮТ) Андрій Портнов, призначений Кабінетом міністрів виконувати обов'язки голови Фонду держмайна, заявив, що торги акціями шести обленерго, оголошені на початку квітня, скасовуються. Коментувати причини цього рішення він навідріз відмовився.
У прес-службі уряду дане рішення також не прокоментували. Втім, джерело, близьке до Кабміну, заявило, що конкурси перенесені у зв'язку з тим, що продаж "Полтаваобленерго" було заблоковано рішенням суду. "У нас було два реальні претенденти на кожне з обленерго. Але Валентина Семенюк заблокувала конкурс з "Полтаваобленерго" через суд, і тому ми вирішили не спокушати долю і не продавати інші генерації", - пояснив співрозмовник.
Наприкінці березня голова Фонду держмайна Валентина Семенюк заявила, що не може продати акції шести обленерго, тому що ці компанії визнані монополістами і їх продаж заборонений указом президента. Проте 2 квітня Кабмін виставив на продаж 25% "Полтаваобленерго", 26,98% "Львівобленерго", 25,02% "Прикарпаттяобленерго", 25,01% "Одесаобленерго" і по 25% "Чернігівобленерго" і "Сумиобленерго". Аукціон із продажу 25% "Полтаваобленерго" повинен був відбутися на Українській міжбанківській валютній біржі (УМВБ) учора, інші енергорозподільчі компанії повинні були бути продані сьогодні. Однак продаж "Полтаваобленерго" було заборонено рішенням Світловодського районного суду Кіровоградської області. Як розповів голова правління УМВБ Петро Переверзєв, позов подали три фізичні особи - жителі міста Кременчук, які є міноритарними акціонерами "Полтаваобленерго". Їхні імена Переверзєв відмовився назвати.
Валентина Семенюк категорично заперечує свій зв'язок із цим рішенням суду. "Це неправда. Конкурс зірвали фінансово-промислові групи, близькі до Кабміну", - заявила вона. Ситуацію прояснило джерело в групі "Приват" - одному із претендентів на акції "Полтаваобленерго". За його словами, позови подали акціонери, лояльні до групи. "Напередодні конкурсу стало очевидно, що із двох претендентів на покупку акцій обленерго залишилися тільки ми. І тому нам довелося в суді зупиняти конкурс, оскільки ми не хотіли бути єдиним покупцем, як це було, наприклад, при продажі "Луганськтепловоза", - розповів співрозмовник.
Експерти вважають, що вчинок групи "Приват" був вимушеним. Директор Міжнародного інституту приватизації, управління власністю та інвестицій Олександр Рябченко вважає, що група "Приват" змушена була заблокувати в судовому порядку проведення конкурсу. "Тільки так можна було показати, що сам по собі конкурс законний й є охочі купувати активи, а у всьому винна Семенюк, що заблокувала конкурс через суд", - відзначив Рябченко.
Однак є й інше пояснення зриву приватизаційних конкурсів. Учора другий учасник торгів акціями "Полтаваобленерго" група "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина заявила, що відмовилася брати участь у сумнівному із правової точки зору конкурсі. "Рішення про проведення конкурсу було прийнято з очевидним порушенням процедури оголошення, проведення торгів і реєстрації учасників", - сказано в заяві компанії.
Аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Катерина Малофеєва вважає, що заява групи говорить про те, що конкурси, призначені Кабміном, повністю дискредитовані і більше проводитися не можуть. "Зверніть увагу на те, що в аукціоні з обленерго відмовилися брати участь портфельні інвестори, іноземці і великі українські інвесткомпанії. По суті, погодилися брати участь у конкурсі лише дві фінансово-промислові групи, з яких одна в остаточному підсумку зійшла з дистанції", - говорить Рябченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас