"Нафтогаз України" просить уряд підвищити ціни на газ для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз України" просить уряд підвищити ціни на газ для населення

Енергетика
344
НАК "Нафтогаз України" просить вжити невідкладних заходів для підвищення цін на природний газ для населення. Про це йдеться в листі компанії Мінпаливенерго, Мінекономіки, Мінфіну і НКРЕ.
За даними компанії, неухвалення рішення про встановлення з 1 травня 2008 р. нових рівнів роздрібних цін на природний газ для населення ставить під загрозу можливість НАК забезпечити збалансованість показників фінансового плану.
При підвищенні цін на газ з червня компанія недоотримає 95,8 млн грн від продажу газу населенню.
У той же час голова НКРЕ Валерій Кальченко заявив сьогодні, що Національна комісія регулювання електроенергетики розгляне питання підвищення цін на газ для населення після перевірки собівартості його видобутку українськими компаніями. За його словами, такий аналіз триває в державних компаніях. В.Кальченко відзначив, що перші висновки з цього питання повинна зробити Державна податкова адміністрація. У той же час, він не почав прогнозувати терміни, коли питання цін на газ буде винесено на засідання НКРЕ.
Відзначимо, 5 травня перший віце-прем'єр Олександр Турчинов повідомив, коментуючи інформацію про те, що НКРЕ з 8 травня планує підвищити ціни на газ для населення, що Кабмін не ухвалював рішення про підвищення цін на газ. О.Турчинов також повідомив, що Кабмін має намір "оптимізувати тарифну політику". "Найближчим часом відбудеться засідання Кабміну, присвячене цьому питанню", - сказав він.
Раніше керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький висловив думку, що поступове підвищення цін на газ для населення матиме антиінфляційний характер. За його словами, він не є прихильником мораторію на підняття цін на газ, але підвищувати їх необхідно поступово, а не "залпом" як у 2006 р. "Так не робиться. Один рік цього тарифного дербі в 2006 р. нам коштував вписатися в 10% інфляції".
На думку В.Литвицького ціни на газ необхідно підвищувати щокварталу, щоб відстежувати, що за цей час відбулося з компонентами споживчої корзини і наприкінці року підвищення цін на газ має складати 10-15%.
Експерт відзначив, що це матиме антиінфляційний характер, оскільки розвантажить оптові ціни промисловості. Крім того, попит частково буде переорієнтований з продовольчого ринку на тарифи.
Нагадаємо, 14 квітня ц.р. Кабінет міністрів рекомендував Національній комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) здійснити поетапне підвищення цін на газ для населення. Рекомендується здійснити у встановленому законодавством порядку за умови незмінності діючих тарифів на розподіл і постачання природного газу поетапне щомісячне підвищення впродовж травня-грудня 2008 р. (в межах річних об'ємів споживання природного газу до 12 тис. куб. м на 3%, понад 12 тис. куб. м - на 5%) роздрібних цін на природний газ, який використовується для потреб населення, диференційованих залежно від річного обсягу споживання, з урахуванням встановлення на 1 грудня 2008 р. таких граничних рівнів цін, за умови, що обсяг споживання природного газу: не перевищує 2 500 куб. м в рік - 404,44 грн за 1 тис. куб. м; не перевищує 6 000 куб. м в рік -611,44 грн за 1 тис. куб. м; не перевищує 12 000 куб. м в рік - 1305,85 грн за 1 тис. куб. м; перевищує 12 000 куб. м в рік - 1741,67 грн за 1 тис. куб. м.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас