Нацбанк змінює курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк змінює курс

Валюта
6394
"Офіційний курс гривні (відносно долара. - ред.) буде змінюватися убік її зміцнення. Це пов'язано з тим, що пропозиція валюти в країні значно перевищує попит", - повідомив перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов. Останній раз офіційний курс долара Нацбанк змінював три роки тому - у квітні 2005-го.
До яких меж буде зміцнюватись гривня, банкір не сказав, але уточнив, що це відбудеться найближчим часом. "Зважаючи на те, що Центральний банк не брав участь у торгах, ринок сам сформував курс. У квітні він склав у середньому 4,93 гривні за долар, а в травні ще нижче... Від того, що ми наблизимо до реального офіційний курс, особливо нічого не зміниться", - уточнив він.
У той же час, на думку банкірів, за межі коридору, установленого Основними принципами грошово-кредитної політики, офіційний курс однаково не опуститься.
"Правління Нацбанку може зробити в найгіршому разі 4,95 гривні за 1 долар", - говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін. Анатолій Шаповалов стверджує протилежне: "Основні принципи грошово-кредитної політики, які виносяться на розгляд Верховної Ради, - це прогноз. Є закон, що говорить, що курс установлює Нацбанк, а не парламент. Тому НБУ має право встановити курс і нижче 4,95. Хоча це питання дискусійне", - вважає чиновник.
На думку експертів, зміцнення офіційного курсу долара на готівковому ринку ніяк не відіб'ється. "Не думаю, що готівковий курс гривні знизиться, після того як Нацбанк зміцнить офіційний курс гривні. Народ не побіжить позбуватися від доларів, тому що той, хто хотів, уже "скинув" валюту за абсолютно неймовірним курсом 4,6 гривні за долар", - говорить перший заступник голови правління Банку НРБ Владислав Кравець.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас