Лукашенко вперше пригрозив Євросоюзу перекрити транзит російської нафти і газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко вперше пригрозив Євросоюзу перекрити транзит російської нафти і газу

Енергетика
288
Президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив напередодні в інтерв'ю агентству Reuters, що Євросоюзу не слід прислухатися до США та вводити економічні санкції відносно його країни, нагадавши, що через Білорусію "іде половина нафти, половина нафтопродуктів і 30% газу". Він назвав Білорусію мостом, "що з'єднує протилежності". За словами Лукашенка, Захід намагається "зруйнувати міст, по якому тече нафтовий і газовий потік". Шантаж транзитом російської нафти та газу пролунав від білоруського лідера вперше. Він також уперше заявив, що має намір балотуватися і на наступний, уже четвертий президентський термін, якщо тільки не стане лідером союзної держави.
Як відзначає видання, дотепер нафтогазовим шантажем у зовнішньополітичних цілях користувалася тільки Москва, що вже звикла за останні роки розігрувати енергетичну карту у відносинах із західними країнами. Однак і погрози Лукашенка реальні - через Білорусію проходять газопровід Ямал-Європа і нафтопровід "Дружба", що є ключовим маршрутом прокачування нафти з Росії в ЄС. У кращі роки по ньому проходило до 70% російської нафти.
У Москві навряд чи зрадіють наміру Лукашенка використати в боротьбі із Заходом зброю Кремля, пише газета. Непрямим підтвердженням цього стала вчорашня заява російського прем'єра Володимира Путіна про те, що Росії варто реалізувати проект нафтопроводу БТС-2, по якому російська нафта повинна піти в Європу в обхід території Білорусії. Однак на реалізацію цього проекту потрібен час, а поки що білоруським маршрутам альтернативи немає.
У тому ж інтерв'ю Лукашенко заявив, що збирається в 2011 році балотуватися на четвертий президентський термін. "Поки я здорова людина, народ не так вже сильно мене критикує, і Захід починає розуміти. Це можливо. Розраховуйте на гірше", - заявив Лукашенко. Разом з тим він обмовився, що "якщо ситуація зі мною або із країною зміниться, то рішення може бути іншим".
Видання нагадує, що під час свого останнього звернення до народу і парламенту Білорусії Лукашенко заявив: "Якщо я говорю про те, що ми з Росією готові будувати нашу союзну державу - це дійсно так. Це не гра". Це означає, що білоруський президент розраховує коли-небудь втілити в життя мрію очолити союзну державу, що він колись обговорював ще з першим президентом Росії Борисом Єльциним.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас