ДПАУ претендує на фінансову звітність підприємств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПАУ претендує на фінансову звітність підприємств

Казна та Політика
532
Державна податкова адміністрація планує одержати доступ до фінансової звітності підприємств. Податківцям ці дані необхідні для виявлення спроб мінімізації сплати податку на прибуток і підвищення відрахувань у бюджет на 0,5 млрд грн.
Експерти очікують від ініціативи відомства лише посилення тиску на бізнес і збільшення кількості податкових перевірок.
Учора Державна податкова адміністрація (ДПАУ) оприлюднила проект змін у закони "Про оподаткування прибутку підприємств" і "Про держстатистику". Цим документом податківці хочуть надати собі право одержувати інформацію з фінансової звітності підприємств, що направляється в Держкомстат. При цьому самим компаніям, відповідно до даного проекту, буде дозволено добровільно у вільній формі роз'ясняти податківцям "окремі результати фінансово-господарської діяльності", якщо на підприємствах визнають це необхідним, щоб довести правильність сплати податку на прибуток.
У ДПАУ свою ініціативу називають ефективним обміном інформацією, що дозволяє виявляти схеми мінімізації сплати податку на прибуток і, як наслідок, додатково перераховувати в бюджет мінімум 500 млн грн на рік. Податківці говорять, що аналіз документації покаже реальну фінансову ситуацію в компанії, результати її діяльності та рух фінансових коштів, а виходить, надасть можливість "оперативно і без упереджень" вносити підприємства в план перевірок.
Директор департаменту податку на прибуток ДПАУ Наталя Хоцановська говорить, що зараз підприємства відображають у податковій звітності розмір прибутку, отриманого на підставі бухгалтерського обліку. "Ми одержуємо цифри, які ні із чим не звіряються і не підтверджуються іншими документами", - додає вона. У ДПАУ ж хочуть порівнювати ці дані з іншими показниками з фінансової звітності. Представники підприємств відмовилися коментувати спроби ДПАУ одержати доступ до фінансової звітності. За неофіційною інформацією бухгалтерів київських компаній, подібна практика доступу до фінпоказників існує в Росії, і в Україні вирішили скористатися цим досвідом. Крім того, фінзвітність готується в основному для топ-менеджменту та інвесторів.
Аудитори вважають, що доступ до таких даних ускладнить роботу співробітників ДПАУ, адже податкова звітність відображає ситуацію за принципом першої події (наприклад, відвантаження товару), а фінансова - за фактом нарахування коштів. Генеральний директор аудиторської фірми "Сейя" Тетяна Зацерковна говорить, що в першому випадку в підприємства виникнуть податкові витрати, а в другому - ні, тому податківці будуть вимагати від компанії додаткових роз'яснень. "Тоді виникне і привід для перевірки. Якщо багато предоплат, то податківці подумають, що підприємство хоче зменшити суму оподатковування", - відзначає експерт.
"Підприємствам прийдеться працювати в умовах постійного стресу, тому що будь-яку неправильну цифру, помарку або помилку ДПАУ розцінює як спробу приховати податки", - упевнений перший віце-президент Асоціації платників податків Сергій Бичков. Тому заступник голови Держкомпідприємництва Ольга Сахненко сподівається, що позапланову перевірку ДПАУ буде проводити у виняткових випадках, коли різниця в даних у двох видах звітності буде занадто великою: "Якщо буде мільйон прибутку по бухобліку і збитки 200 тис. грн по податковому, то сумніви, звичайно, виникнуть".
Генеральний директор аудиторської фірми "Каупервуд" Валерій Галасюк відзначає, що податківці зараз мають доступ до фінзвітності тільки при проведенні планової перевірки, а тому домагаються щоквартального доступу до цих даних. Пан Галасюк сумнівається в конфіденційності використання наданої ДПАУ фінансової інформації. "Довідатися, звідки відбувся витік інформації непублічних даних фінзвітності, буде проблематично", - вважає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас