Шлапак: Кабміну слід переглянути план антиінфляційних дій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шлапак: Кабміну слід переглянути план антиінфляційних дій

Казна та Політика
198
Уряду слід істотно переглянути план антиінфляційних дій.
Про це журналістам заявив сьогодні перший заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак, передає кореспондент РБК-Україна.
Зокрема Шлапак відзначив, що мова йде про запропоновані урядом регулятивні заходи на ринках цукру, м'яса і зерна. "Це руйнування національної економіки. Ці заходи не були прийняті на минулому засіданні уряду тільки тому, що "проти" проголосували міністри, призначені за квотою НУ-НС", - сказав Шлапак.
Шлапак також відзначив, що не розуміє висловів прем'єр-міністра Юлії Тимошенко щодо саботажу антиінфляційних заходів. "Саботаж - це не політична категорія. Це поняття, за яке передбачена кримінальна відповідальність. Тому якщо є факти саботажу, треба звертатися в Генеральну прокуратуру. Але сьогодні такі підстави відсутні. Губернатори виконують вирішення Кабміну в межах своїх повноважень", - сказав він.
На думку першого заступника глави СП, прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко в своїх дії повинна керуватися законами, перш за все, України, а не радами зарубіжних фахівців. "Сьогодні особисто я вперше почув від прем'єр-міністра, що вона не готова подавати зміни до бюджету, тому що їй так радять зробити представники Світового банку. Вони в своїх оцінках виходять з чисто монетарного контексту. - підкреслив він. - Тим часом я вважаю, що прем'єр-міністр в своїх діях повинна керуватися, перш за все, законами України, які зобов'язують вносити зміни до бюджету у разі різкої зміни макроекономічних показників. Сьогодні у нас пенсія на 50% менше прожиткового мінімуму, тоді як законом України передбачено, що вона повинна бути не менше. Значить, обов'язок прем'єр-міністра - представити парламенту відповідні зміни до бюджету".
Також Шлапак висловив свою думку з приводу заяви Тимошенко, що прозвучала вчора, щодо звільнення деяких губернаторів. Підстави для звільнення губернаторів відсутні, заявив перший заступник глави Секретаріату президента. "Губернатори роблять все від них залежне для боротьби з інфляцією - встановлюють граничний розмір торгових надбавок і контролюють це. Якщо ж мова йде про монетарні чинники, пов'язані з політикою Нацбанку, то при чому тут губернатори? Сьогодні 85% підприємств агропромислового комплексу, які звертаються в комерційні банки за кредитами, отримують відмову, тому що у банків немає грошей для кредитування, тому що вони дорогі. А якщо навіть і дають кредити, то під 30%. Це вже зовсім інші категорії. Тому я заявляю: підстави для звільнення губернаторів у зв'язку з високими показниками інфляції в їх областях відсутні", - сказав Шлапак.
Нагадаємо, напередодні народні депутати від БЮТ заблокували президію Верховної Ради. Народний депутат від БЮТ Михайло Поживанов заявив, що його фракція вимагає першочергового ухвалення низки законодавчих актів, серед яких безмитне завезення м'яса до України і встановлення цінових обмежень на групу продовольчих товарів, звільнення голови Фонду держмайна Валентини Семенюк-Самсоненко. Разом з тим лідер парламентської фракції БЮТ Іван Кириленко заявив, що розблокування трибуни відбудеться після внесення пакету антиінфляційних заходів. Відзначимо, блокування представниками БЮТ трибуни ВР сьогодні продовжувалося.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас