Рецесія в США, можливо, не так близько, як очікувалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рецесія в США, можливо, не так близько, як очікувалося

Казна та Політика
523
Рецесія в США, можливо, не так близько, як очікувалося.
Про це заявляє все більше число економістів, включаючи тих, які говорили про те, що вона практично неминуча, пише The Wall Street Journal.
Експерти відзначають, що фондовий і кредитний ринки демонструють стабільне поліпшення з того моменту, коли банк Bear Stearns виявився на межі банкрутства і його купив JPMorgan за допомогою фінансування з боку Федеральної резервної системи (ФРС). За цей період було також опубліковано кілька економічних звітів, дані в яких виявилися кращими від очікувань.
Економісти звертають увагу і на пом'якшення грошово-кредитної політики після того, як ФРС зменшила базову процентну ставку до 2% річних з 5,25% річних у вересні минулого року, а також на повернення частини податків мільйонам американців.
"Пару місяців тому здавалося, що ми на краю безодні, - заявив економіст Wachovia Corp. Джей Брайсон, маючи на увазі колапс Bear Stearns і проблеми на кредитних ринках. - Часи змінилися. Дані, які ми бачимо останнім часом, не так погані, як ми готові були повірити всього кілька місяців тому".
Wachovia тепер оцінює ймовірність рецесії в 45% проти 90% у квітні. Експерти банку прогнозують зростання ВВП США на 0,6% у першому і другому кварталах цього року після підйому економіки на 1,2% у третьому та четвертому кварталах 2007 року.
Дж.Брайсон не очікує рецесії, однак прогнозує дуже слабке зростання економіки до наступного року.
У лютому Global Insight разом з Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS і Merrill Lynch заявили про те, що економіка США перебуває в стані рецесії. Зараз Браян Бетюн з Global Insight відзначає, що хоча компанія як і раніше прогнозує рецесію, проте "ми, потенційно, можемо уникнути її" завдяки значному числу кроків, початих ФРС.
Головний економіст J.P.Morgan Брюс Касман вважає, що хоча на початку року здавалося, що економіка неминуче ввійде в рецесію, зараз її можливість "трохи більша, ніж просто ймовірність". При цьому він відзначив істотний негативний вплив на економіку з боку кредитної кризи та енергетичних витрат.
Головний економіст Moody's Джон Лонські вважає, що останні дані з ринку праці та ознаки ослаблення кредитної кризи на Уолл-стріт роблять його менш похмурим у прогнозах, ніж кілька місяців тому. Зараз він вважає, що ймовірність рецесії становить 60% у порівнянні з 90% у квітні.
"Останні дані підтверджують, що є шанс на те, що економіка може стабілізуватися до літа", - заявив Дж.Лонські.
У середньому 55 експертів, що брали участь у травневому опитуванні WSJ, оцінюють імовірність рецесії в 62,7% у порівнянні з 70% місяцем раніше.
Навіть колишній голова Федеральної резервної системи Алан Грінспен, що у квітні назвав поточну фінансову кризу найсерйознішою із часів Другої світової війни, недавно сказав, що рецесія надзвичайно слабка (awfully pale recession). Інвестор-мільярдер Джордж Сорос також сказав на початку травня, що "гостра фаза" фінансової кризи в основному завершилася.
Однак немає нестачі й у попереджувальних сигналах, відзначається в статті. У їхнє число входить падіння споживчої довіри і підвищення вартості продуктів харчування та енергоносіїв, що змушує американців скорочувати витрати.
Крім того, ціни на будинки продовжують падати, і багато експертів прогнозують подальше погіршення ситуації на ринку нерухомості в найближчі місяці.
"Я думаю, що проблеми тільки починаються", - заявив економіст Lehman Brothers Дрю Метьюс, пославшись на високу вартість бензину і жорсткість умов кредитування та відзначивши, що тривала стагнація може бути гіршою, ніж рецесія.
На питання газети, чи зможе економіка США уникнути рецесії, президент Федерального банку Міннеаполіса Гері Стерн відповів: "Ні". Однак він додав, що рецесія буває різною, а "для середнього американця немає різниці, чи виросла економіка на піввідсотка чи на півтора відсотка".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас