"Газпром" не отримав п'ятірку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" не отримав п'ятірку

Енергетика
239
Дочірня компанія російського "Газпрому" одержить ліцензію для роботи в Україні не на п'ять років, як заявлялося раніше, а всього на один рік.
Про це стало відомо вчора з опублікованої постанови Нацкомісії регулювання електроенергетики. Джерела Комерсанта в Кабміні стверджують, що в такий спосіб Україна домагається від російського монополіста підписання довгострокових контрактів на постачання газу. В "Газпромі" же не виключають, що зажадають виконання обіцянок у суді.
Учора Національна комісія з регулювання електроенергетики (НКРЕ) опублікувала на офіційному сайті постанову №547 від 24 квітня, у якій говориться, що термін дії ліцензії дочірньої структури російської монополії компанії "Газпром збут Україна" становить один рік.
Нагадаємо, 24 квітня постановою №545 НКРЕ видала ліцензію українській "дочці" "Газпрому" строком на п'ять років. Однак учора стало відомо, що вже ввечері того ж дня постановою №546 комісія скасувала своє рішення, а потім прийняла постанову №547.
"Газпром збут Україна" створена 8 квітня 2008 року з метою замінити ЗАТ "УкрГаз-Енерго" (належить на паритетних засадах RosUkrEnergo і НАК "Нафтогаз Україна"), що продає газ на внутрішньому ринку України. У новій структурі буде працювати майже весь колектив "УкрГаз-Енерго". Головою нової компанії є Анатолій Подмишальський, начальник управління "Газпрому" з роботи із країнами СНД.
У прес-службі "Газпром збут Україна" коментувати дане рішення вчора не стали. Однак високопоставлене джерело у ВАТ "Газпром" розповіло, що компанію сповістили про те, що термін ліцензії скорочений, лише через два тижні після ухвалення рішення. "Такі дії української сторони ми розцінюємо як недружелюбні і зараз аналізуємо їх на предмет можливості оскаржити в суді", - заявив співрозмовник.
Формально в НКРЕ своє рішення пояснюють тим, що в "Газпром збут Україна" не накопичені достатні обсяги газу в ПСГ. "Компанія повинна документально підтвердити наявність природного газу. Тоді вона зможе одержати ліцензію на тривалий період. Ми такого підтвердження поки не одержали", - заявили в прес-службі відомства.
Одержати коментар в уряді не вдалося. За словами високопоставленого джерела в апараті прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, головною причиною зміни терміну дії ліцензії стало прагнення одержати додатковий аргумент у переговорах з "Газпромом". "Уряд запропонував російській стороні укласти довгострокову угоду строком на п'ять років і відбити в ньому плавний перехід до ринкової ціни на газ. Але 'Газпром' поки на нашу пропозицію не відповідає. Тому ми не бачимо сенсу в тому, щоб надавати тривалі гарантії роботи його 'дочці' на нашому ринку", - пояснив співрозмовник.
Експерти сумніваються в ефективності обраної урядом стратегії. Директор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін вважає, що Україна набагато більше зацікавлена в низьких цінах на російський газ, ніж Росія у внутрішньому українському ринку. "Газпрому" досить просто підняти ціну на газ для України з $179,5 за тисячу кубометрів до світової ціни $320, і проблема прибутку для нього буде вирішена, а необхідність у роботі на внутрішньому українському ринку взагалі відпаде", - погоджується генеральний директор газотрейдингової компанії Magyar GT Янош Петефі.
Аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Катерина Малофеєва відзначає: для того щоб переконати "Газпром" переходити на світові ціни поступово, а не відразу, навпаки, варто забезпечити роботу його "дочки" на внутрішньому ринку газу.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас