Куди піде долар від поворотної точки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куди піде долар від поворотної точки

Валюта
3968
Після декількох років падіння долар, схоже, досяг поворотної точки. Головна причина нинішнього зміцнення американської валюти та ж, що й причина її швидкого ослаблення протягом минулого року - Федеральна резервна система США. Долар падав, коли ФРС швидко знижувала процентні ставки, щоб зупинити фінансову кризу і запобігти рецесії.
Поворотним моментом можна вважати 30 квітня, коли ФРС знизила процентну ставку по основних фондах на чверть процентного пункту після цілої низки знижень на півпункту. Багато спостерігачів вважають, що центробанк більше не буде знижувати ставки, хоча б якийсь час.
Зміцненню долара сприяють також надії на оздоровлення американської економіки в другому півріччі і побоювання, що уповільнення економічного зростання в інших країнах може змусити їхні центробанки знижувати ставки.
Для деяких політиків та оглядачів слабість долара - це хворе місце. Разом з такими економічними лихами як нестабільність фінансових ринків, високі ціни на нафту, падіння цін на житло і низькі споживчі витрати слабкий долар сприймається ними як символ падаючого престижу Америки.
Більшість економістів відзначає, що реальність куди складніша. Дешева національна валюта може відображати економічну слабість, але вона може давати економіці і низку переваг. Наприклад, американські виробники раді слабкому долару, тому що він збільшує конкурентноздатність експорту зі США. Це допомагає таким компаніям як Caterpillar і Boeing, що показують сильні фінансові результати незважаючи на уповільнення економічного зростання на внутрішньому ринку.
Браян Гендро з ING Investment Management відзначив в інтерв'ю BusinessWeek, що з 2006 року експорт додав до американського ВВП $150 млрд. Це значною мірою компенсує втрати економіки від слабості ринку житла, що склали $170 млрд.
Джош Байвенз, економіст Інституту економічної політики (Economic Policy Institute), стверджує, що кілька років тому долар був "нестерпною мильною бульбашкою", що позбавила американську економіку мільйонів робочих місць у виробничому секторі. Багато економістів погоджуються з ним, додаючи, що шляхом твердих переговорів варто змусити Китай та інші азіатські країни, які штучно занижують свої валюти, підняти їхню вартість відносно долара. Це дасть американським виробникам ще більшу перевагу.
Такий крок, безсумнівно, збільшить витрати для американських споживачів. Високі ціни на нафту і сировинні товари можна частково пов'язати зі слабістю долара. Байвенз запевняє, що американські споживачі дотепер користуються знижками. "Ми звикли, що усе дешевше, ніж воно повинно бути", - цитує його BusinessWeek. Корекція "необхідна, щоб привести економіку в якусь рівновагу".
Високі ціни на продукти харчування та енергію зменшують споживчі витрати, що негативно відображається на роздрібній торгівлі та інших секторах, орієнтованих на споживача. Але слабість валюти це лише один фактор, що впливає на зростання сировинних цін. З початку року нафта подорожчала майже на 17%, якщо оцінювати її в доларах, але в євро вона теж виросла на 11,6%.
Однак деякі аналітики вважають, що слабкий долар не дає достатніх переваг американському малому та середньому бізнесу. Мішель Гамбера, головний економіст Ibbotson Associates, вважає, що американські компанії повільно знаходять способи одержання прибутку, навіть якщо "все, зроблене в США, продається в інших країнах світу".
Але долар, що падає, явно допоміг великим американським компаніям, таким як IBM та Intel, з великими обсягами продажів за кордоном. Якщо долар дійсно почав зростання, це негативно позначиться на їхніх доходах протягом найближчих декількох кварталів.
Майбутній напрямок руху долара залежить від цілої низки складних змінних, відзначають аналітики. Фактори, які можуть послабити долар, містять у собі посилення фінансової нестабільності на американських ринках, нові зниження процентних ставок ФРС та ознаки більш повільних, ніж очікувалося, темпів зростання економіки США. Зміцненню долара можуть сприяти ознаки оздоровлення американської економіки, такі як опубліковані 2 травня дані щодо зайнятості і кількості промислових замовлень, а також свідчення уповільнення зростання економік інших країн, що вказують на те, що їхні центробанки планують зниження процентних ставок.
Але навіть якщо падіння долара припиниться, за історичними мірками він залишиться дешевим. За п'ять років євро виріс відносно долара на 37%. Це відчувають на собі американські туристи в Європі, які бачать, що купівельна спроможність долара начебто штучно занижена.
На глобальному ринку слабість долара в найближчі роки може дати США перевагу. Американські активи і робоча сила здаються глобальним інвесторам і бізнесу дешевими. У результаті виробничі потужності переводяться в США, а активи викликають інтерес іноземних інвесторів.
Однак ці переваги будуть слабкою розрадою, якщо США не зможуть відновити економічне зростання, подолати іпотечну і житлову кризи, упоратися з високими цінами на продовольство та енергоносії. Це непрості завдання поза залежністю від того, чи поверне долар втрачені позиції
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас