ФРС попереджає про інфляцію та побоюється тривалого періоду уповільнення економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС попереджає про інфляцію та побоюється тривалого періоду уповільнення економіки

Казна та Політика
300
Представники Федеральної резервної системи (ФРС) заявили, що вважають головною загрозою для економки США зростаючу інфляцію. Ситуація на фінансовому ринку, хоча й поліпшується, далека від нормальної, й уповільнення економіки може виявитися більш тривалим, ніж очікувалося, побоюються вони.
Інфляція підвищилася до значень, які є "неприйнятними", заявив в Оклахомі голова Федерального резервного банку Канзаса Томас Хеніг, передає агентство Bloomberg. "Є реальна небезпека, що психологічні очікування відносно інфляції починають змінюватися", - відзначив він.
Попередження американського ЦБ відносно інфляційних ризиків зміцнюють очікування того, що за підсумками засідання 24-25 червня ФРС збереже процентну ставку без змін - на рівні 2%. Котирування ф'ючерсів оцінюють імовірність цього на рівні 86%.
"Економіка росте темпами, які значно нижчі від потенційних", - сказав банкір.
Голова ФРС Бен Бернанке заявив у вівторок в Атланті, що ситуація на фінансових ринках поки "далека від нормальної". Він відзначив, що буде потрібний "якийсь час" для того, щоб фінансові фірми розв'язали проблему кризи за рахунок підвищення капіталу та зміцнення структури управління ризиками.
Банкір сказав, що зусилля ФРС, зокрема, зниження процентних ставок і збільшення пропозиції ліквідності, принесли деяке поліпшення на ринок, і ЦБ готовий розширювати кредитування банків і далі.
Голова Федерального резервного банку Сан-Франциско Джанет Єллен сказала в той же день, що нинішній рівень процентних ставок ФРС адекватний завданню пожвавлення економіки і що гострота кредитної кризи "поступово" знижується.
Вона попередила, що зусилля ЦБ з підтримки реального сектора "можуть привести до підвищення інфляційних очікувань і підриву довіри до нас".
У свою чергу, президент банку Далласа Ричард Фішер вважає, що економіці США загрожує тривалий період повільного зростання, за підсумками якого країна може також зіткнутися з більш високою, ніж цього б хотілося, інфляцією.
"Поки не ясно, наскільки глибоким буде уповільнення, - сказав він у своєму виступі. - Я не впевнений, що воно буде таким вже глибоким, але воно може бути тривалим, тому що необхідно позбутися від наслідків нинішньої кредитної кризи".
Уповільнення "буде трохи більш тривалим, ніж усі очікують, однак буде не настільки глибоким, як багато хто прогнозує", додав він.
При цьому Фішер не згодний з тими, хто вважає, що економіка США перебуває в рецесії.
Геррі Стерн, голова банку Міннеаполіса, сказав в інтерв'ю The Wall Street Journal, що економіка США буде залишатися подавленою при зростанні, близькому до нульових значень, ще як мінімум протягом двох кварталів підряд.
На його думку, ситуація зараз нагадує початок 90-х років, коли на кон'юнктуру впливало небажання банків давати гроші в кредит. У результаті цього пожвавлення було повільним. "Моя особиста думка, те ж саме може повторитися і цього разу", - сказав банкір.
Ринок ф'ючерсів оцінює на рівні 50% імовірність того, що з жовтня ФРС почне підвищувати процентні ставки - на тлі прискорення зростання економіки і збереження інфляційного тиску.
Єллен, відповідаючи у вівторок на питання журналістів, сказала, що вважає поки такі прогнози передчасними. "Думаю, важливо, щоб скасування ФРС стимулів для економічного зростання було своєчасним", - додала вона.
У квітні базова ставка ФРС була знижена з 2,25% до 2%, з вересня минулого року зниження склало вже 3,25 процентні пункти. Зростання ВВП США в першому кварталі склало 0,6%, а інфляція в березні (СPI) досягла 3,2% річних
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас