Литвицький: Зростання ВВП в Україні в січні-квітні-2008 може перевищити 6% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Зростання ВВП в Україні в січні-квітні-2008 може перевищити 6%

Казна та Політика
192
Поліпшення динаміки в промисловості дає підстави очікувати зростання ВВП в Україні в січні-квітні-2008 на рівні більше 6%, вважає керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"Перспектива депресії стала більш віддаленою. Квітнева статистика дає підстави для обережного оптимізму. Якщо в березні інфляція прискорилася і було помітно ослаблення промислового зростання, то у квітні інфляційний тиск трохи знизився, і в промисловості динаміка стала краща. Швидше за все, за чотири місяці зростання ВВП буде більше 6%", - сказав Литвицький агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
За його словами, локомотивами підйому стануть експортоорієнтовані металургія і хімія, а також машинобудування, енергетика і легка промисловість. Крім того, на його думку, можна чекати гарних результатів у торгівлі.
Як повідомлялося, обсяг промислового виробництва в Україні у квітні 2008 року зріс на 8,3% у порівнянні із квітнем 2007 року, тоді як у березні темп зростання був значно нижчим - 5,8%. Промвиробництво в січні-березні поточного року збільшилося в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 8%, тоді як за підсумками січня-березня цей показник становив 7,8%.
Керівник групи радників голови НБУ також відзначив, що закладений у держбюджеті на поточний рік прогноз зростання промвиробництва може бути досягнуто.
"Перспектива вийти за підсумками року на 7,8% (з промвиробництва) одержала нову підтримку. Однак я не радив би уряду переглядати цей орієнтир. Вони хочуть підняти його до 8,5%. Я вважаю, що це була б ірраціональна ейфорія. Потрібно зберегти його на рівні 7,5-7,8%", - сказав Литвицький.
Експерт пояснив, що перспектива стагнації стала віддаленішою, але ризики зберігаються. "В індустрії на зміну спадному тренду знову прийшов висхідний. Але не слід піддаватися спокусі надлишкового ентузіазму в оцінці вищезгаданого позитива. Адже з урахуванням ефекту бази порівняння січня-квітня-2007 реальний приростний показник становить усього 0,1%", - відзначив керівник групи радників голови Нацбанку.
За словами Литвицького, уряду необхідно зосередитися на оздоровленні ситуації в галузях, де спостерігаються кризові явища. До них, за його оцінкою, можна віднести нафтопереробку, у якій зниження виробництва бензину за чотири місяці склало 25,4%, палива для транспорту - 35,2%, мазуту - 41,4%.
"Не треба чепчики в повітря кидати і говорити, що ми ситуацію взяли за роги, тому що в нафтопереробці та у галузях, що працюють на продовольчий ринок, зариті собаки надлишкової інфляції, що усіх нас турбує", - підкреслив Литвицький.
Як повідомлялося, уряд планує переглянути макропрогнози на поточний рік, але поки офіційні очікування на 2008 рік передбачають зростання реального ВВП на 6,8% при інфляції 9,6%.
На думку керівника групи радників голови Нацбанку, позитивні підсумки в промисловості дають додатковий простір для реалізації антиінфляційної політики. При цьому, вважає він, пов'язані зі зростанням цін ризики усе ще залишаються основними для економіки країни.
"Після посилення орієнтації монетарної політики НБУ на протидію інфляційній загрозі сповільнилася динаміка кредитування. Але це не завдало шкоди руху базового сектора економіки. Ліквідність усе ще насичена. Фінансові можливості підприємств надійно "підживлені" зростанням оптових цін", - пояснив він.
"Буду пропонувати рухатися до більш гнучкого курсоутворення і продовжити рух до певного охолодження кредитної активності, насамперед, у сегменті надання позик фізичним особам", - додав Литвицький.
Щодо інфляції в січні-квітні керівник групи радників голови НБУ сказав, що відбулася сезонна корекція. "Ще немає підстав стверджувати, що формується розворот висхідного інфляційного тренда на спадний. Значною мірою свідченням цього є втримання на безпрецедентно високому рівні динаміки цін виробників промислової продукції: 6,6% за квітень, як й у березні", - відзначив він.
Як повідомлялося, у квітні зростання інфляції в Україні сповільнилося до 3,1% з 3,8% у березні. Інфляція в січні-квітні-2008 склала 13,1% (у річному вирахуванні - 30,2%).
"У квітні інфляція була б значно вищою без посилення антиінфляційної спрямованості грошово-кредитної політики Нацбанку. Стриманість НБУ в інтервенціях з купівлі валюти у квітні, імовірно, заклала ефект червнево-липневого спаду інфляційного тиску. Однак розширення ліквідності, що відбулося в третій декаді місяця, трохи послабить цей ефект", - підкреслив Литвицький.
При цьому за його словами, товарні інтервенції уряду ще не відбилися на ціновій динаміці, а девальвація номінального обмінного курсу гривні до євро не сприяє нарощуванню антиінфляційного імпорту з Європи.
"Фіскальна політика у квітні відзначилася "розтисненням" казначейського рахунку Мінфіну. За період з 1 квітня по 1 травня уряд скоротив свої кошти на 3,8 млрд грн. У відсотках скорочення становило 20,6% у національній валюті. Замість цього рік тому збільшення коштів казначейського рахунку в гривні досягало 5,1%", - додав він.
На думку керівника групи радників голови центробанку, у поточних умовах Нацбанку доцільно вдатися до чергового підвищення всіх процентних ставок, тоді як уряду доцільно дотримуватися курсу на збереження бездефіцитного бюджету
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас