Акції шахт можуть подорожчати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акції шахт можуть подорожчати

Фондовий ринок
331
Днями сформувався фактор, що може підштовхнути ціну акцій українських вугільних компаній нагору.
6 травня компанія New World Resources (NWR), найбільший виробник вугілля в Чехії, провела більш ніж успішне первинне розміщення акцій. Під час IPO вона реалізувала 83 млн. старих і 13,5 млн. нових акцій - у цілому 31% капіталу. За цей пакет вона виручила $2,2 млрд. Первинне розміщення акцій NWR стало найбільшим у Лондоні з початку року.
Попит на акції перевищив пропозицію в 7,3 рази. Завдяки цьому вони були продані по верхній межі цінового діапазону. Відразу ж після закінчення розміщення під час торгів папери продовжили дорожчати.
"Протягом двох торговельних сесій після розміщення акції компанії в Лондоні виросли в ціні ще на 8,3%, у Празі - на 7,2%. Такий ажіотаж підтверджує сильний попит з боку інституціональних інвесторів на акції вугільного сектора. Той факт, що настільки успішне розміщення вдалося провести компанії зі Східної Європи, дає нам підстави проектувати його результати і на українські вугільні компанії", - відзначив керівник інвестиційного департаменту КУА "Бонум Груп" Олександр Спасиченко.
За спостереженнями аналітиків "Драгон Капітал", суперуспішне IPO чеської компанії дає однозначно позитивний сигнал для акцій двох українських вугільних компаній, акції яких обертаються на ПФТС. На тлі ціни New World Resources папери шахт "Червоноармійська-Західна №1" і "Комсомолець Донбасу" виглядають недооціненими.
"За нашими розрахунками, потенціал зростання "Червоноармійської-Західної №1" у найближчі 12 місяців становить 81%, а шахти "Комсомолець Донбасу" - 42%. Потенційна капіталізація першої шахти становить $3,972 млрд., тоді як зараз вона становить близько $2,2 млрд. Потенційна капіталізація другої становить $1,1 млрд., хоча зараз вона не дотягає до $800 млн.", - відзначив аналітик ІК "Драгон Капітал" Сергій Гайда.
За його словами, до таких висновків він прийшов на основі розрахунку мультиплікаторів EV/Output та EV/Reserves. Вони показують відношення оцінної вартості акцій до обсягів виробництва і ресурсної бази емітента. "Українські компанії найкраще оцінювати за цими мультиплікаторами, тому що вони не показують весь прибуток. Якщо оцінювати за фінансовими мультиплікаторами, вони вийдуть переоціненими", - відзначив пан Гайда.
За розрахунками "Бонум Груп", цифри вийшли схожими. Зокрема, потенціал зростання акцій шахти "Комсомолець Донбасу" становить 44,6% до поточної ціни, "Червоноармійської-Західної №1" - 78,42%. "Червоноармійська-Західна №1" зберігає статус кращої покупки в наших рекомендаціях. Її акції мають найбільшу вагу в портфелях фондів "Бонум оптимум" і "Бонум Преміум", - сказав пан Спасиченко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас