У роздрібних банків виникнуть проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У роздрібних банків виникнуть проблеми

Валюта
2035
Зростаючі соціальні витрати бюджету вказують на те, що політика Нацбанку зі стиснення грошових агрегатів буде посилюватися. Негативне сальдо платіжного балансу, що формується на цьому тлі, буде вести до ще більшого дефіциту фінансових ресурсів на ринку. Це створює реальну загрозу стабільності банків, що активно займаються споживчим кредитуванням.
За даними НБУ, в І кварталі експорт товарів і послуг збільшився на 28,9%, а імпорт - на 42,3%. Це привело до формування рекордного негативного сальдо поточного рахунку платіжного балансу в розмірі $3,5 млрд. (-9,4% від ВВП). Чистий приплив грошей по фінансовому рахунку платіжного балансу склав лише $3,4 млрд.
Тим часом Кабмін продовжує політику, направлену на стимулювання споживчого попиту. В умовах уповільнення темпів економічного зростання в Україні триває активне нарощування соціальних виплат. З початку року бюджетні витрати збільшилися на 64% (проти 7,4% у першому кварталі минулого року). Бюджетні виплати обернулися подальшим зростанням реальних доходів населення, які в січні-березні збільшилися на 22,1%.
При цьому реальний приріст ВВП склав усього 6%, що стало причиною стрімкого зростання цін і збільшення обсягів імпорту товарів і послуг. Якщо відштовхуватися від того, що уряд напередодні виборів буде намагатися максимально задушити зростання цін, можна припустити подальше збільшення обсягів імпорту.
Економіст Moody's Economy.com Зак Уіттон припустив, що темпи зростання українського експорту будуть скорочуватися під впливом уповільнення в глобальній економіці (зокрема - США і ЄС). "Імовірно, скоротиться і приплив прямих іноземних інвестицій. Це пов'язано зі скороченням прибутковості українського бізнесу через зростаючі ціни на газ, збільшенням вартості позикових ресурсів і, знову ж, скороченням експортного потенціалу", - упевнений Зак Уіттон.
У таких умовах для збереження позитивного сальдо платіжного балансу уряд і Нацбанк будуть украй зацікавлені в зниженні обсягів т.зв. неспоживчого імпорту. А його приріст у нашій країні в основному фінансується за рахунок банківського кредитування. Його, зважаючи на все, і будуть урезонювати чиновники найближчим часом. У монетарному огляді НБУ за перший квартал сказано, що активність банків на ринку споживчого кредитування "закладає ризики на майбутнє, пов'язані з нагромадженням фінансових дисбалансів і погіршенням якості кредитних портфелів".
На думку заступника голови НБУ Олександра Савченка, труднощі активних кредиторів приватного сектора можуть виникнути через уповільнення темпів зростання кредитування, до чого прагне центробанк. На думку чиновника, уповільнення темпів кредитування приведе до погіршення якості кредитного портфеля в банків, які за рахунок прибутковості нових кредитів перекривали свої збитки від неповернених позик. Проти роздрібних банків буде грати і ринок. Реальні доходи громадян будуть скорочуватися під дією високих цін на продукти. А замість зміцнення гривні може початися її девальвація, що ще більше посилить навантаження на позичальників і на банки.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас