В Україні запрацювала перша АЗС з продажу біопалива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні запрацювала перша АЗС з продажу біопалива

Енергетика
789
У Чернівцях на вулиці Південно-Кільцевій відбулося врочисте відкриття першої в Україні спеціалізованої автозаправної станції, що реалізує біопаливо. Зараз на АЗС реалізуються два види моторного палива - БІО-100 і біодизель, традиційного бензину та дизеля тут немає.
Літр моторного палива БІО-100, що складається із суміші біоетанолу (спирту) і бензину, наприклад, на новій АЗС коштує 5,55 гривні, що на 45 копійок дешевше, ніж звичайний 95-й бензин. Як пояснив директор компанії "Енергетичні стратегії та біотехнологія" Михайло Лабутін, БІО-100 є аналогом високооктанового палива, рослинна основа в ньому становить 60 відсотків.
Пальне менше завдає шкоди навколишньому середовищу і має більш привабливу ціну. Цілком імовірно, що вже до кінця травня аналогічні заправки з'являться ще в десятьох регіонах України. Перевагою є те, що вартість біопалива не залежить від ситуації на нафтовому ринку, адже альтернативне паливо виготовляють із природної сировини. Необхідні для цієї рослини, зокрема, кукурудзу, цукровий буряк, рапс, вирощують і в Україні, однак саме пальне доводиться в цей час купувати в Молдові. Інакше воно могло б коштувати ще дешевше, підкреслюють фахівці.
А от попит на альтернативний бензин прогнозують стабільний. До того ж автомобілю таке пальне абсолютно не шкодить, адже воно відповідає стандарту "Євро-4". Як відзначив директор науково-дослідного інституту "МАСМА" Олег Швидкий, переобладнати авто або купувати спеціальні домішки при використанні біопалива не потрібно. Додаються тільки, зокрема, присадки, корисні для двигуна, і, гарантують фахівці, - ніякого осаду ні у двигуні, ні в баці, ні у фільтрі.
Як відомо, Україна є найбільшим виробником зернових і спирту - біоетанолу, а також олійних культур, зокрема, рапсу, з якого роблять біодизель, але промисловий випуск біодизеля поки не налагоджений. Однак малі аграрні підприємства та фермери його вже роблять для власних потреб. Пілотні проекти виробництва біопалива впроваджені нині в Полтавській, Чернівецькій, Львівській областях. Відкрито перші автозаправні станції в Одеській, Київській, Чернівецькій і Дніпропетровській областях.
На першому етапі розвитку проекту поставки будуть здійснюватися з Молдови. У перспективі планується налагодити виробництво біопалива в Україні. Біопаливо виробляється на основі етилового спирту. Крім етанолу, у його склад включені легкі бензинові фракції та метилтретбутиловий ефір (МТБЕ).
В 2006 році виробництво такого палива було налагоджено на Лохвицькому спиртзаводі в Полтавській області. Новий вид палива був визнаний Національним агентством з питань забезпечення ефективного використання енергоресурсів першим українським біологічним паливом.
Реалізація нового палива почалася на більш ніж 30 українських автозаправних станціях, у тому числі в київській мережі компанії "ЛУКОЙЛ". Однак у компанії почалися конфлікти зі спиртовим монополістом - концерном "Укрспирт".
У квітні 2007 року виробництво "БІО-100" на Лохвицькому спиртзаводі було припинено і перенесено в Молдову.
Улітку минулого року Верховна Рада прийняла проект закону про перехід до 2010 року всього транспорту українських міст із населенням більше 500 тис чоловік на біопаливо.
До 2010 року в Україні планується побудувати 20 заводів з виробництва біодизеля з потужностями від 5 до 100 тис т на рік. Для виробників біопалива будуть уведені спеціальні податкові пільги. Одержувати таке паливо можна, зокрема, із соняшникової, рапсової і соєвої олії.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас