Найкращі акції вже не можна купити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найкращі акції вже не можна купити

Фондовий ринок
700
На українському ринку утворилася різниця між котируваннями, які виставляють, і реальною вартістю акцій.
З одного боку, індекс ПФТС до кінця квітня впав з початку року на 27% та аналогічне зниження котирувань відбулося по більшості ліквідних акцій. З іншого боку, за такими цінами їх можуть купити тільки дрібні інвестори.
"Жоден великий інвестиційний фонд із замовленням хоча б $2 млн. не може вийти і купити за цими цінами акції. Зараз саме той момент, коли саме за цими цінами можна купити акції на $10-30 тис. Можна було купити навіть за цінами 25 квітня", - розповів аналітик "Фойл Сек’юрітіз" Юрій Бєлінський.
За його оцінкою, обвал цін відбувся тому, що через кризу ліквідності в багатьох КУА попросту не було грошей, щоб проводити виплати клієнтам фондів. Тому вони змушені були продавати найбільш ліквідні цінні папери за будь-яку ціну. Це викликало штучний обвал котирувань.
У результаті таких подій, на думку пана Бєлінського, утворилася група акцій, які практично досягли свого цінового дна. Аналітики "Фойл Сек’юрітіз" назвали шість: "Мотор Січ" (MSICH), "Насосенергомаш" (SNEM), "Райффайзен Банк Аваль" (BAVL), Мегабанк (MEGA), "Дніпроспецсталь" (DNSS) і Новомосковський трубний завод (NVTR). За оцінкою експерта, вони мають потенціал зростання від 35% до 60-65%, хоча деякі не дуже ліквідні - зокрема "Насосенергомаш".
"Ринок залишається дуже різношерстим, і найближчі місяц-два акції на ПФТС будуть торгуватися по-різному. Однак папери цих компаній подешевшали до межі, нижче якої вони впадуть максимум на 5-10%. Інші акції усе ще більш переоцінені, і можуть упасти на 20-25%", - відзначив він.
Керуючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін згодний не з усіма рекомендаціями "Фойл Сек’юрітіз". Зокрема, він вважає пакет "Насосенергомаша" занадто малим - у вільному обігу перебувають папери всього на 20 млн. грн., - через що можуть виникнути труднощі з ліквідністю. У той же час він визнав, що ринок просідає скоріше з психологічних причин.
"Більшість ліквідних паперів дійсно не можна купити за виставленими цінами. Усі розуміють, що папери цих компаній коштують набагато дорожче. Багато фондів, у портфелях яких є такі папери, не хочуть їх продавати за такі низькі ціни. Продають лише ті, кому потрібні гроші. З огляду на економічні показники, ці компанії повинні коштувати набагато дорожче", - відзначив пан Золотухін.
За його оцінкою, практично всі блакитні фішки мають високий потенціал зростання, за винятком паперів "Укртелекому", Нижньодніпровського трубопрокатного заводу і Полтавського ГЗК. Золотухін відзначив, що з початку травня на ринку акцій спостерігається позитивна динаміка у зв'язку з тим, що в банків знову з'явилися гроші. Він вважає, що влітку може початися зростання ринку.
"Багато хто чекає позитивного тренда. Якщо не буде поганих новин, літо буде активним. Затишшя точно не буде", - підкреслив експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас