Євро підібрався до кордонів України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро підібрався до кордонів України

Валюта
791
Єврокомісія дозволила Словаччині ввести євро, і вже в наступному році звична словакам крона буде замінена єдиною європейською валютою.
Єврочиновникам знадобилося півроку, щоб визначити, наскільки країна готова. І словацький уряд успішно здав вступний іспит. Дефіцит бюджету країни в 2007 році ледь перевищив 2% ВВП, а інфляція склала мізерні 2,2% - найнижчий показник у Європі. Тепер словакам залишилося лише одержати символічне схвалення Європарламенту, Ради ЄС і Ради міністрів економіки європейських країн. Ці формальності будуть завершені вже до липня цього року.
Безболісний перехід
Зараз словацький уряд найбільше стурбований тим, щоб зробити перехід на нову валюту найменш болючим для населення. Для ознайомлення з новою валютою в країні були організовані роз'яснювальні кампанії, у першу чергу, для людей похилого віку, які нелегко розстаються зі звичками. Покупців поступово починають привчати до цін у євро - часто вартість товарів зазначена й у кронах, і в новій валюті.
Уряд також має намір пильно стежити і за тим, щоб підприємці не нажилися на введенні євро і не підняли ціни. За завищені ціни ділків можуть навіть штрафувати на суму до 15 тисяч євро. Науковий співробітник Інституту політичних знань Словацької академії наук Оскар Крейчи розповідає, що словаки особливо переживають із приводу цін на електроенергію та комунальні послуги. "Але я впевнений, що уряд не піде на підвищення їхньої вартості. Словацький уряд - найбільш лівий в Євросоюзі і буде строго дотримуватися соціальної політики", - підкреслює Крейчі.
Євро на Україні не відіб'ється
Експерти пояснюють, що введення євро в Словаччині ніяким чином не відіб'ється на двосторонніх відносинах з Україною і не вплине на обсяги торгівлі. "Товарообіг між нашими країнами не настільки великий. Та й у розрахунках між собою підприємці активно використовують долари", - пояснює експерт Костянтин Кузнєцов. З іншого боку, експерт сподівається, що приклад Словаччини підштовхне український уряд до подальших економічних реформ.
"Не можна не відзначити - Словаччина першою з пострадянських країн потрапила в єврозону, успішно впоравшись із усіма труднощами перехідного періоду", - підсумовує експерт.
Однак із введенням євро може вирости вартість туристичних путівок, а Словаччина - одне з улюблених місць відпочинку українців. "Після того як туроператори Чорногорії перейшли в розрахунках з нами на євро, ціни піднялися на 10-15%", - розповідає менеджер турагентства "Альф" Юлія.
На думку фахівця, ціни на поїздки в Словаччину в наступному році теж підскочать: якщо зараз тижневий тур коштує 480 євро, то вже взимку ціна може піднятися до 530-550 євро.
Інна Саакова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас