Зростанню всупереч — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростанню всупереч

Фондовий ринок
261
Світовий ринок
Минулий тиждень для світових фондових ринків був не найвдалішим. Вирізнилися хіба що Російська торговельна система, низка бірж країн, що розвиваються, - Індонезії, Малайзії, Філіппін, і, звичайно ж, ПФТС.
Основною передумовою для зниження європейських індексів стали роздрібні продажі: у березні вони зненацька показали зниження другий місяць поспіль, причому тепер у мінус пішов і показник річної динаміки, на 1,6%.
Інші європейські дані так само виглядали обтяжуючими. Промислове виробництво в Данії в березні впало на 6,9% проти того ж місяця 2007 року; у Німеччині місячне зниження склало 0,5%. Прогнози на майбутнє тут не дуже оптимістичні, тому як замовлення промислових підприємств Німеччини знижуються четвертий місяця поспіль. Зовнішньоторговельний профіцит Німеччини в березні теж раптово скоротився. Однак інфляція наступає - оптові ціни у квітні показали річне зростання на 6,9%; у цілому в євро-зоні відпускні ціни виробників у березні роздулися на 5,7% у порівнянні з початком весни 2007 року. Досить цікавою у зв'язку із цими даними була реакція глави Єврокомісії Юнкера - він заявив, що стурбований в першу чергу справами в економіки США, тоді як у Європі в цілому все нормально. Однак ЄЦБ на своєму виїзному засіданні в Афінах залишив базову ставку на колишньому рівні - 4,0%, що свідчить про зростаючі побоювання щодо інфляції.
В США знову просіли незавершені продажі будинків. За останній рік їх обсяг знизився на 20%. Експерти припускають, що ринок нерухомості так і буде падати, поки іпотечні кредити знову не стануть доступними, що малоймовірно в найближчому майбутньому.
Зовнішньоторговельний баланс у березні покращився, причому дефіцит з Китаї упав до 2-літнього мінімуму. Однак радість ринку була мінімальної, експорт знизився, але імпорт упав ще сильніше. Торкнулося це в основному споживчих і інвестиційних товарів, інакше кажучи, скорочення дефіциту означає скоріше просідання попиту, ніж виправлення яких будь-яких дисбалансів. Настільки ж стриманою була реакція і на позитивний індикатор стану сфери послуг у квітні - в основному в поліпшенні винний компонент зайнятості. Продуктивність праці в першому кварталі зросла сильніше, ніж очікувалося, але експертів не раділи від зниження сукупного робочого часу, найчастіше супровідну рецесію.
На корпоративних фронтах без особливих змін. Напівдержавна іпотечна компанія Fannie Mae показала в першій чверті року третій підряд квартальний. Надзвичайно похмурим виявився звіт AIG - збиток у першому кварталі досяг $7,8 млрд., на що негайно відреагували рейтингові агентства Standard & Poor's і Fitch, понизивши рейтинг компанії. У той же час досить непогано показали себе Cisco Systems і Walt Disney - їх звіти сприйняті ринком в цілому досить оптимістично.
Citigroup представив план із скорочення витрат і переформатуванню операцій - він має намір продати близько $500 млрд. активів, залишивши собі лише основні функції - функції комерційного, роздрібного та інвестиційного банку; у той же час ідея розділити банк на частини відкинута правлінням - він залишається глобальним універсальним банком. Схожу програму збирається реалізувати банк UBS - 20 млрд. активів із знижкою близько 25% дістануться керуючої компанії BlackRock, майже половиною акцій, який володіє Merrill Lynch.
Чималий переполох на ринку зробило звістка про те, що Microsoft відкликав пропозицію Yahoo про поглинання. Уоррен Баффет заявив, що його компанія Berkshire Hathaway близька до покупки страхового підрозділ банку Royal Bank of Scotland. Досить цікаві звістки від хедж-фондів, деякі з яких помітно поправили свої справи цього року. Так, Highbridge Capital, що зафіксував за підсумками минулого року збиток близько 14%, цього року вже вийшов у плюс 10%; фонд Global Alpha, що належить Goldman Sachs, поліпшив показники з -37% до +7% відповідно.
Світові індекси за результатами тижневих торгів виявилися такими:
Варто відзначити, що для американських і європейських фондових індексів це перше тижневе зниження за останній місяць.
На поточному тижні очікується кілька важливих подій, які визначать подальший хід подій - виступ глави Центробанку Японії М. Сіракава, глави ФРС Б. Бернанке й глави ЄЦБ Ж.-К. Тріше; вихід макроекономічних новин, зокрема про відпускні ціни виробників (PPI) і споживчих цінах (CPI) у Великобританії; роздрібних продажах, споживчих цінах і промисловому виробництві в США; попередні дані про ВВП ЄС; квартальне звіти Wal-Mart Stores, Hewlett-Packard і Freddie Mac.
Український ринок
Український ринок на минулому тижні показав значне зростання (+6,9%) всупереч всім зовнішнім передумовам. Можливо, інвестори нарешті визначили, що зараз кращий час прикупити сильно знецінилися з початку року папери українських компаній. Хоча обсяги торгів не можна назвати значними. Середньоденний оборот на ПФТС склав лише $4,9 млн. проти $12 млн. середньоденного обороту, що ринок демонстрував протягом трьох останніх тижнів.
Найцікавішим інвесторам здалися папери першого ешелону - Шахти Червоноармійська-Західна №1 (+12,7%), Азовсталі (+5,6%), Мотор Січі (+12,6%), Єнакіївського металургійного заводу (+10,6%), Алчевського металургійного комбінату (+7,6%), Донбасенерго (+1,3%) та інших “блакитних фішок”. Але в цілому другий ешелон виріс більше, ніж перший (ARTCP-1 +6,2%; ARTCP-2 +6,7%). Серед галузей особливо вирізнилися банки в середньому що додали 9,7%, а так само машинобудівники (ARTCP-Engener; +8,1%) завдяки виходу позитивних корпоративних новин.
У понеділок, 12 травня український ринок продовжив зростання, хоча торги ведуться досить поволі. Вихід позитивних корпоративних новин зумів би зміцнити закладене минулого тижня зростання.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас