Рада проведе слухання щодо держрегулювання грального бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада проведе слухання щодо держрегулювання грального бізнесу

Казна та Політика
122
Депутат Верховної ради, голова парламентського комітету з питань промислової та регуляторної політики і підприємництва Наталя Королевська (фракція Блоку Юлії Тимошенко) пропонує парламенту провести слухання з порядком денним: "Шляхи законодавчого регулювання питань організації та проведення азартних ігор в Україні" у листопаді.
Про це говориться в проекті постанови №2439, зареєстрованому в Раді 24 квітня.
Відповідний проект внесений за рішенням профільного комітету Ради, що було прийнято після комітетських слухань на тему "Шляхи законодавчого регулювання питань організації та проведення азартних ігор в Україні". Під час слухань європейські експерти запропонували Україні орієнтуватися на загальносвітову тенденцію, що передбачає збільшення вартості ліцензії для операторів ринку азартних ігор і приводить до укрупнення галузі, одночасно спрощуючи контроль за нею з боку держави і громадськості.
За словами журналіста Financial Times Ендрю Джелентлі, "регуляторний режим, що забезпечує прозоре ліцензування - допомагає залучати серйозних інвесторів для того, щоб вони робили бізнес у цій країні. Ліцензування грального бізнесу може бути прибутковим для держави. Наприклад, Італія торік одержала 5 мільярдів євро, що склало близько 6% ВВП". У той же час він відзначив, що Європа не пішла шляхом створення зон для грального бізнесу, тому що це приводить тільки до втрат бюджету і збільшення нелегальних закладів.
Аналітик британського аналітичного агентства Gaming Compliance Лаурі Корпі (Laurie Korpi) заявив під час комітетських слухань, що загальноєвропейською тенденцією є жорсткість вимог до гральних закладів. На його думку, тут найбільш показовий приклад Естонії, що ухвалила найсучасніший у Євросоюзі закон про азартні ігри, зокрема, збільшила вартість ліцензії з 120 тисяч євро до 1 мільйона. Крім того, цим законом підвищені вимоги до мінімальної кількості обладнання та посилені норми щодо дотримання безпеки відвідувачів. "В Естонії розуміють, що це приведе до закриття багатьох маленьких казино, - відзначив Лаурі Корпі, - однак свідомо йдуть на такий крок, направлений на захист споживачів".
Голова Європейської гральної асоціації Бепі Моттес (Bepi Mottes) висловив упевненість у тому, що важливо не тільки підтримувати зайнятість населення в гральному бізнесі (що створює стабільну базу для оподатковування), але й усвідомлювати, що ця галузь створює додаткові робочі місця в інших сферах сервісу.
Проект постанови Верховної ради №2439 пропонує доручити Кабміну підготувати та подати в парламент необхідні інформаційно-аналітичні матеріали для вручення їх депутатам. Комітету Ради з питань промислової та регуляторної політики і підприємництва пропонується доручити внести проект рекомендацій проведених відповідних комітетських слухань і здійснити необхідні заходи щодо організації та методичного забезпечення їхнього проведення.
Раніше прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляла про намір Кабінету міністрів урегулювати сферу грального бізнесу.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас