Подорожчання газу заблокували профспілки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подорожчання газу заблокували профспілки

Енергетика
187
Нацкомісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) відклала розгляд питання про підвищення тарифів на газ для населення, незважаючи на те що Кабінет Міністрів рекомендував приступити до поетапного збільшення цін з початку травня.
Причиною відстрочки стали переговори із профспілковими організаціями, які повинні схвалити зміну тарифів. Така необхідність передбачена Генеральною угодою між профспілками та урядом.
Профспілкові організації поки не дали згоди на подорожчання. Вони зажадали обґрунтувати собівартість газу, що добувається на території України. Саме це блакитне паливо, відповідно до розпорядження Кабміну, іде на потреби населення. "Коли складова заробітної плати в газодобувних компаніях значно менша, ніж так звані "інші витрати", виходить, щось не так, - упевнений заступник голови Федерації профспілок Сергій Українець. - Ми попросили показати ці витрати".
Як розповів "Делу" керівник НКРЕ Валерій Кальченко, також почалися перевірки газопостачальних підприємств. "Досліджується, як вони використовують складові тарифу на газ для населення - чи за призначенням чи ні", - пояснив він. За словами Кальченка, перевірки повинні завершитися до кінця травня. Паралельно будуть вестися переговори із профспілковими організаціями. По їхньому завершенні НКРЕ прийме рішення щодо доцільності підвищення цін.
Раніше Кабінет Міністрів висловився за необхідність щомісячного підвищення тарифів. Передбачалося, що для побутових споживачів ціни будуть рости на 3-5% залежно від обсягів використовуваного газу. Однак Валерій Кальченко не підтвердив, що буде використана саме така формула. "Ми вийдемо на засідання уряду і там будемо розглядати, чи залишиться вона", - сказав голова НКРЕ.
У той же час Сергій Українець допускає, що подорожчання газу вдасться уникнути. "Може бути і таке, що прийдеться втриматися від підвищення тарифів цього року, - говорить він. - Тому що перші кроки показують: резерви в газовій галузі є, і дуже серйозні".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас