Хороші новини про економіку поки більше схожі на міраж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хороші новини про економіку поки більше схожі на міраж

Валюта
1603
Гарні новини про стан економіки поки лише маскують її слабості, пише у своєму аналітичному огляді економіст Associated Press Жаннін Аверса .
Відсоток безробіття знижується, продуктивність праці росте, скорочується дефіцит торговельного балансу. Звучить красиво, чи не правда? - Не будемо поспішати з висновками.
Взяти, приміром, показник безробіття, що знизився з 5,1% у березні до 5% у квітні. Більш глибокий погляд виявляє, що скорочення безробіття не настільки добре, як здається на перший погляд. Воно відбулося в момент, коли кількість людей, що працюють неповний робочий день різко збільшилася з 4,4 млн. рік тому до 5,2 млн. у квітні цього року.
Зниження безробіття відбулося також у момент, коли роботодавці скоротили персонал четвертий місяць підряд, збільшивши обсяг скорочень до 260000. Зарплати практично не збільшилися, а тривалість роботи скоротилася. Все це створює досить безрадісну картину умов зайнятості.
Показник продуктивності праці - важливого елемента довгострокових перспектив національної економіки серйозно виріс за перші три місяці цього року. На жаль, це зростання було завойоване за рахунок працівників.
Як роз'яснює Бюро трудової статистики міністерства праці , підвищення продуктивності було досягнуто головним чином за рахунок скорочення тривалості роботи. Кількість робочих годин падала із кроком 1,8%, це найвищий темп за останні 5 років.
Крім того, в I кварталі підприємці робили й звільнення. У результаті компанії змогли зробити більше продукції меншим числом працівників. Це й привело до збільшення продуктивності праці, вимірюваної кількістю продукції виробленої за 1 годину робочого часу.
Тепер глянемо на дефіцит торговельного балансу. У березні він скоротився до $58,2 млрд. за рахунок більш швидкого скорочення імпорту США в порівнянні з експортом. Скорочення витрат на імпорт нафти зіграло велику роль у скороченні імпорту. Однак скоротився і попит на іноземні автомобілі, меблі, іграшки, одяг та інші товари, що відбило труднощі американських споживачів.
Подавлені кредитними і житловими проблемами, високими цінами на продукти харчування та енергоносії вони стали проявляти обережність у покупках. Високі ціни на продукти та енергоносії залишають менше вільних грошей на інші товари, а труднощі з одержанням кредитів ускладнили покупку товарів тривалого користування, таких як автомобілі, побутові прилади і, звичайно, житло.
В I кварталі цього року споживчі витрати виросли на 1 %. Це найнижчий показник із часу останньої рецесії 2001 року. А споживчі витрати, між іншим, є найбільшим видом економічної активності в США. Саме поведінка споживачів визначить, як країні вдасться пережити удари фінансової, кредитної та житлової криз.
Низькі дисконтні ставки допомагають пересічним громадянам, але одночасно ведуть до подальшого ослаблення долара. Додайте до цього уявлення, що поширюється, про слабості економіки США і долара відносно євро.
І все-таки зростання експорту зіграло важливу роль у збереженні зростання всієї економіки. “Експорт ріс і сприяв позитивному розвитку економіки”, - заявив міністр торгівлі Карлос Гутьєррес. - ВВП виріс за I квартал, щоправда, усього лише на кволі 0,6%.
Однак, якщо відняти експорт і товаро-матеріальні запаси, то фактично економічна активність у країні скоротилася на 0,4%.
Багато економістів і пересічних громадян вважають, що економіка перебуває в стадії рецесії. Бернанкі заявив, що рецесія ймовірна, а президент Буш визнав, що країна переживає важкі часи. Обидва сподіваються, що скорочення базової ставки ФРС сім місяців підряд та урядовий пакет стимулювання з податковими пільгами і компенсаціями допоможуть вивести економіку зі спаду до кінця цього року.
Іншими словами, міраж триває.
Винятково аномальним явищем є збільшення обсягу споживчого запозичення в березні найвищим темпом за останні 4 місяці. Схоже, що люди знову пішли по шляху збільшення покупок особливо за допомогою кредитних карток.
“При ближчому розгляді на блакитному небосхилі видно темні хмари, - говорить головний економіст Moody's Economy.com Марко Занді). - І їх набагато більше, ніж просвітів блакитних кольорів".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас