У Сербії проходять парламентські вибори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Сербії проходять парламентські вибори

Казна та Політика
112
У Сербії проходять дострокові парламентські вибори. Виборчі дільниці розпочали свою роботу о 7:00 за місцевим часом (8:00 за Києвом) і закриються о 20:00 (21:00 за Києвом). Відповідно до даних виборчої комісії, у виборах зможуть взяти участь 6 млн 750 тис. виборців. Їм необхідно проголосувати за одну з 22 партій, що значаться у виборчих бюлетенях. Остаточні результати будуть оголошені 15 травня, повідомляє "Сіньхуа".
Всього на 250 місць в парламенті нового скликання претендують 3 тис. 137 кандидатів, або приблизно по 13 чоловік на одне місце. Для проходження в парламенту всім партіям необхідно набрати більше 5% голосів за винятком об'єднань, що представляють національні меншини, на яких це правило не розповсюджується. Набравши навіть мінімальну кількість голосів партія-представник кожної з національних меншин отримає як мінімум одне депутатське місце.
Очікується, що за виборами стежитимуть близько трьох тисяч місцевих і іноземних спостерігачів, зокрема декількох представників Міжпарламентської асамблеї СНД і делегації депутатів Держдуми.
Парламент Сербії обирається строком на чотири роки, але попереднє скликання палати проіснувало більше чверті терміну - з 21 січня 2007 р. Тоді на виборах перемогли радикали, що отримали 81 з 250 депутатських мандатів.
Через політичну кризу, викликану розбіжностями в кабінеті міністрів, 13 березня президент Сербії Борис Тадіч підписав указ про розпуск парламенту і уряду (він зараз має технічний статус) і призначення позачергових виборів на 11 травня. Міністри з партій - політичних супротивників не змогли домовитися за рішенням ключових для країни проблем: питання євроінтеграції і можливості збереження Косово у складі Сербії.
За останні прогнозами соціологів, фаворит виборів - Сербська радикальна партія, яка може набрати майже 35% голосів. З невеликим відставанням від неї слідує партія "За європейську Сербію", сформована навколо Демократичної партії президента країни, за ними з великим розривом (близько 15-20%) йде блок "ДПС - НС" прем'єр-міністра Воїслава Коштуніци.
Паралельно в Сербії проходитиме голосування по виборах до місцевих органів влади. Декілька сотень виборчих дільниць будуть відкриті і в Косово, не дивлячись на те, що край в лютому ц.р. оголосив про свою незалежність. Уряд Косово і місія ООН у краю виступили проти ініціативи Белграда, проте заявили, що не перешкоджатимуть роботі виборчих дільниць. Пріштина зауважила, що у будь-якому випадку не дасть косовським сербам сформувати власні інститути влади за підсумками виборів.
Парламентські вибори в Сербії розглядаються як неофіційний референдум про вступ країни до Євросоюзу. Основними суперниками на виборах будуть націоналістична Сербська радикальна партія (СРП) і прозахідний блок "За Сербію в Європі", який очолює Демократична партія. Лідер Демпартії і президент Сербії Борис Тадіч виступає за швидку інтеграцію країни в європейське співтовариство, тоді як націоналісти пов'язують питання про приєднання Сербії до ЄС з косовським питанням. СРП виступає за встановлення тісніших зв'язків Белграду з Москвою і згодна на вступ Сербії до ЄС тільки за умови, що Євросоюз офіційно заявить про невизнанню Косово як самостійної держави.
Не менш радикальну позицію з питання про вступ Сербії до ЄС займає альянс, в який об'єдналися Демократична партія Сербії (ДПС) і партія "Нова Сербія". Лідер ДПС Воїслав Коштуніца, виконуючий обов'язки голови сербського уряду, заявив про те, що має намір відразу після обрання нового парламенту анулювати договір про стабілізацію і співпрацю, підписаний між Євросоюзом і Белградом 29 квітня.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас