Інфляція перевалила за 30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція перевалила за 30%

Казна та Політика
3762
Інфляція у квітні склала 3,1%, а за перші чотири місяці року - 13,1%, повідомив Держкомстат. За відповідний період більш високе зростання інфляції було лише в 1996 р. А в порівнянні з минулим квітнем ціни виросли на 30,2% (у березні - на 26,2%).
З початку року в Україні спостерігається найвища інфляція не тільки по Європі, але й серед країн СНД. За даними Міждержавного статистичного комітету СНД, у Росії, Білорусії та Молдові зараз спостерігаються темпи інфляції у два рази нижчі, ніж у нас.
Головний внесок в інфляцію як і раніше дає збільшення цін на продукти харчування, які дорожчають майже вдвічі швидше, ніж у всіх сусідніх країнах. З початку року продукти харчування подорожчали на 21%, а в порівнянні з минулим квітнем - майже в півтора рази. ГСМ за чотири місяці подорожчали майже на 12%, а тарифи на автомобільний пасажирський транспорт - на 17,1%.
Прем'єр Юлія Тимошенко заявила, що в країні спостерігається повільне, але впевнене зниження зростання інфляції в порівнянні з березнем і навіть зниження цін на деякі товари (молочні продукти).
Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов заявив, що банкам настав час переглянути стратегію дешевих кредитів, оскільки на сьогодні немає достатніх умов по їхньому поверненню. За його словами, уряд зараз виводить із обігу вільні фінансові ресурси, утримуючи все більші суми на рахунках Держказначейства.
Нарешті, за його словами, на своє наступне засідання Кабмін має намір викликати голів облдержадміністрацій п'яти областей з найвищим зростанням цін і буде вимагати від президента звільнити цих губернаторів. Пан Турчинов пояснив, що мова йде про чиновників, які ведуть "неприкритий саботаж", однак відмовився оголошувати список.
Питання інфляції вже потрапило у політичну площину. Екс-міністр праці та соцполітики, депутат Михайло Папієв (Партія регіонів) відзначає, що в нинішній ситуації прем'єрові не залишається нічого іншого, як перекладати відповідальність і провокувати президента Віктора Ющенка на відставку уряду. Саме цим він пояснює спроби звинуватити в нинішній інфляції колишній Кабмін, що давно пішов у відставку.
Регіонал Олексій Плотніков вважає, що або в Кабміну немає антиінфляційної стратегії, або там просто не розуміють, що це таке. "Тому що інфляція гарантовано перевищить 20% за рік, це означає, що життєвий рівень багатьох громадян уперше за багато років почав падати, - відзначає депутат. - Наприклад, багато власників депозитів у банках відчують втрати, тому що депозитні ставки не перевищують 16%". У цілому, втім, це не так. У першому кварталі номінальні доходи населення виросли на 47% у порівнянні із січнем-березнем 2007 р.
Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що Кабмін у стані втримати інфляцію цього року в межах 20% лише в тому випадку, якщо до осені НКРЕ не буде переглядати тарифи на газ та електроенергію, а місцеві адміністрації залишать всі транспортні тарифи на нинішньому рівні. "Перегляд регульованих тарифів давно назрів, але якщо буде прийнята стратегія збереження чинних тарифів на ЖКГ, газ, електроенергію і транспорт, нинішній інфляційний пік уже в червні зміниться поступовим загасанням цін", - відзначає експерт
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас