В М'янмі відбувся референдум за новою конституцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В М'янмі відбувся референдум за новою конституцією

Казна та Політика
51
Референдум за конституцією в М'янмі пройшов, не дивлячись на заклики міжнародного суспільства перенести голосування і допомагати постраждалим від руйнівного тропічного циклону "Наргіс", передає телеканал "Вести".
Виборчі пункти працювали у всіх 14 адміністративних і національних областях 56-мільйонної країни, за винятком 47 повітів, що піддалися найбільш сильному удару стихії. Голосування там відбудеться 24 травня 2008 р.
Нагадаємо, референдум проводиться на підставі закону, прийнятого в лютому поточного року, що заборонив громадянам не тільки критикувати, але навіть просто публічно обговорювати положення нової конституції, за яку їм запропоновано проголосувати.
Порушникам загрожує тюремний висновок строком до трьох років. Текст конституції був заздалегідь схвалений делегатами Національного конвенту (конституційних зборів) від більшості з 135 народностей, що населяють Союз М'янми, і провладних організацій і партій.
Робота над новою конституцією країни велася з великими перервами і зайняла в цілому 14 років.
Опозиція в особі Національної ліги за демократію (НЛД) відмовилася від участі в конвенті, назвавши його фарсом. Лідер демократичної опозиції 62-річна Су Чжі (дочка національного героя Бірми генерала Аун Сану) 13 років перебуває під домашнім арештом.
За новою конституцією, 25% місць в парламенті буде зарезервовані за військовими, за що М'янму сильно критикують.
Відзначимо, міжнародні спостерігачі розкритикували військовий уряд за небажання відмінити запланований референдум за новою конституцією, коли тисячі людей перебувають на межі виживання. Військові лідери у відповідь на критику погодилися на перенесення голосування в найбільш постраждалих районах країни, але, не дивлячись ні на що, вирішили провести його на півночі.
Військові лідери М"янми обіцяють, що референдум за проектом нової конституції зможе відкрити дорогу до проведення багатопартійних демократичних виборів в країні в 2010 р. Критики ж упевнені, що нова конституція направлена на зміцнення діючого військового режиму.
Нагадаємо, 3 травня на країну обрушився могутній тропічний циклон "Наргіс". За останніми даними, він забрав життя майже 23 тис. людей, проте експерти побоюються, що насправді кількість загиблих або зниклих безвісти може досягати 100 тис. людей. За припущеннями ООН, від циклону постраждали майже 1,5 млн. людей - люди залишилися без запасів продовольства, питної води і даху над головою.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас