Мода на рублі загрожує Росії великими неприємностями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мода на рублі загрожує Росії великими неприємностями

Валюта
1814
У ці дні російські фінансисти бурхливо обговорюють статтю, розміщену 5 травня агентством Bloomberg, "Рубль у кубі? Путін залишає Медведєву вирішувати проблему 13-процентної інфляції" (Ruble Cubed? Putin puts Medvedev in dilemma with 13% inflation). У ній наводяться результати опитування аналітиків трьох найбільших міжнародних банків Merrill Lynch, Goldman Sachs і Deutsche Bank, відповідно до яких російській владі прийдеться зміцнювати номінальний курс рубля для боротьби з інфляцією.
Головний мессидж авторитетних закордонних банкірів полягає в тому, що вони вважають російську валюту однією із найбільш недооцінених у світі і пропонують своїм клієнтам вкладати кошти в російський рубль. Аналітики згаданих банків припускають, що рубль подорожчає як мінімум на 4% до бівалютного кошика протягом півроку, оскільки в такий спосіб фінансова влада буде намагатися приборкати інфляцію. Очікувати ж зміцнення рубля треба, на їхню думку, відразу після інаугурації нового президента Дмитра Медведєва. Із цієї причини аналітики пропонують інвесторам звернути увагу на російський валютний ринок і вкладати гроші в покупку рублів.
Думки російських експертів в даному питанні розділилися. Деякі, у принципі, підтримують ідею закордонних колег. Адже, з одного боку, завдяки стрімкому зростанню в останні місяці світових цін на нафту (у недалекій перспективі - і на газ), метали та іншу сировину, надходження валюти в Росію значно зросло. З іншого боку, у країні спостерігається швидке зростання споживчих цін, і з цим треба боротися.
Так, за даними Росстата, у квітні ціни виросли на 1,4%, а з початку року інфляція склала вже 6,3% (інфляція в 2007 році - 11,9%). Мінфін і МЕРТ паніці не піддаються і стверджують, що до кінця року інфляція не перевищить 10%. Однак багато економістів упевнені, що приріст споживчих цін виявиться набагато вищим від зазначеної цифри і може дібратися навіть до позначки 20%.
Ревальвація ж національної валюти - загальновизнаний спосіб гальмування інфляції. За існуючими оцінками, підвищення курсу рубля на 1% сприяє зниженню інфляції на 0,3%.
Крім того, закордонні експерти вважають, і з ними також погоджується багато хто в Росії, що рубль на сьогодні дуже сильно недооцінений. Так, за оцінкою стратегічного валютного департаменту Merrill Lynch, справедливий курс - це 17,92 рубля за долар, у той час як останнім часом він тримається в діапазоні 23-24 рубля за долар. А на думку головного економіста Deutsche Bank у Росії Ярослава Лисоволика, рубль недооцінений приблизно на 10%, тобто повинен зараз коштувати близько 21,5 рубля за долар.
Однак багато російських аналітиків, можна сказати, вороже зустріли таку «безкоштовну рекламу» рубля закордонними фінансистами. Приплив іноземного спекулятивного капіталу здатний навпаки, як вони вважають, помітно ускладнити завдання російського ЦБ зі стримування інфляції. Більше того, деякі російські фінансисти розцінили рекомендації своїх іноземних колег як спекулятивну атаку на рубль.
Їхня стурбованість викликана тим, що у випадку якщо іноземні інвестори використають рекомендації глобальних банків, то збільшиться приплив спекулятивного капіталу в країну. А виходить, тиск на рубль зросте, і ЦБ РФ, щоб не допустити його різкого зміцнення, прийдеться скуповувати долари, викидаючи натомість на ринок національну валюту. Що приведе, у свою чергу, до збільшення грошової маси і зростання інфляції.
Крім того, ревальвація рубля не зможе помітно знизити інфляцію у виді інших - більш істотних - факторів розгону споживчих цін у найближчі роки. Мова йде про сумні для росіян новини, оголошені перед своїм відходом урядом Віктора Зубкова (щоб позбавити Володимира Путіна від необхідності повідомляти народу непопулярні рішення).
Починаючи з липня 2008 року, тарифи на послуги природних монополій і ЖКГ Росії істотно зростуть. Про це заявив днями заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Андрій Клепач. Зокрема, він повідомив, що за чотири роки ціни на електроенергію зростуть у два рази. Збільшення цін для населення, на думку Клепача, відбудеться в наступній пропорції: цього року - на 14%, у наступному - на 25%, в 2010-му - на 25% і в 2011-му - також на 25%. Ціни на газ для населення виростуть в 2009 році на 25%, в 2010-му - на 30%, а в 2011-му - на 40%.
Вантажні перевезення в Росії подорожчають на 8% з 1 липня цього року. Відповідно до цього, зростання за 2008 рік замість запланованих 11% досягне 16,3%. Передбачається, що в 2009 році відбудеться зростання на 17,1 - 18,7%, в 2010-му - на 9,7 - 13,7%, а в 2011-му - на 10-14%.
Крім того, уряд РФ в 2009 році збирається на 15% збільшити тарифи на послуги зв'язку з поширення загальноросійських телерадіопрограм, в 2010 році - на 6,5%, а в 2011 році - на 6,5%. В 2009 році підвищення тарифів на надання місцевих телефонних з'єднань із урахуванням плати за абонентську лінію досягне 7,5%, а в 2010 і 2011 роках тарифи будуть збільшуватися на 6% щорічно.
З урахуванням вищенаведених планів з підвищення тарифів на послуги природних монополій сподіватися на інфляцію в Росії, вимірювану однозначними числами, у найближчі роки навряд чи варто. Адже таке істотне подорожчання енергоносіїв, транспортних послуг і т.д. автоматично приведе до адекватного збільшення собівартості виробленої в країні продукції і зростання комунальних тарифів. У зв'язку із чим зменшення річної інфляції на якийсь 1 процентний пункт через зміцнення рубля не зробить практично ніякої "погоди". Мало того, як було викладено вище, є досить вагомі аргументи до того, що ревальвація рубля взагалі не приведе до зниження інфляції.
Однак крім усього інший приплив іноземного капіталу в Росію і прискорене зміцнення рубля може викликати дуже негативні наслідки для всієї економіки Росії, але трохи пізніше. Адже ревальвація валюти завжди погіршує становище експортерів і навпаки сприяє імпортерам.
Ситуація в даному аспекті в Росії зараз така: в 2006 році (даних за 2007 рік поки немає) із усього російського експорту 65,7% припало на експорт мінеральних продуктів (нафта, газ і т.п.), експорт металів і дорогоцінних каменів склав 16,4%, експорт продукції хімічної промисловості - 5,6%.
Так, збільшення світових цін останнім часом на сировину підвищить у грошовому вираженні обсяги російського експорту. Але зміцнення рубля посприяє також збільшенню імпорту, що і без того за останні кілька років ріс дуже стрімко. Приміром, в 2006 році російський товарний експорт продемонстрував підвищення на 25,3%, імпорт - на 29,9%. А вже в 2007 році товарний експорт збільшився в порівнянні з 2006 роком усього на 15,4%, у той час як імпорт виріс на 36,7%. Даний процес головним чином саме і став наслідком високої інфляції в Росії в порівнянні з розвиненими країнами.
Нескладно собі уявити картину стану російської економіки через якийсь не дуже тривалий період часу у випадку масштабного припливу іноземного капіталу і швидкого посилення рубля. Експорт, що сьогодні сировинний на 85%, стане таким майже на 100%. У той же час імпорт остаточно витіснить російську продукцію із прилавків магазинів і, відповідно, практично повністю будуть закриті російські підприємства легкої, харчової та багатьох інших галузей промисловості. У промисловості функціонувати будуть лише підприємства нафтогазової, металургійної і хімічної галузей.
Але імпорт однаково колись наздожене і пережене експорт в умовах міцніючого рубля та високої інфляції. Орієнтуюся на динаміку показників за минулий рік, негативне сальдо зовнішньої торгівлі повинно було б утворитися в Росії вже в другій половині 2009 року. Деякі російські експерти пророкують настання цього моменту через два-три роки.
Отоді й захвилюються власники спекулятивного капіталу, побоюючись за його схоронність. І при першому ж тривожному сигналі - будь то зміна кон'юнктури на світових сировинних, фінансових ринках чи якась політична нестабільність в країні - вони швиденько почнуть виводити з Росії свої гроші. Яскравий приклад втечі капіталу був продемонстрований уже цього року, коли протягом I кварталу у зв'язку із загостренням світової фінансової кризи чистий відтік капіталу склав 22 млрд. дол.
І в цьому полягає велика небезпека для економіки, адже входження в країну великих обсягів спекулятивного капіталу є, по суті, фінансовою пірамідою. Якщо іноземних інвестицій виявиться занадто багато і наступить момент, коли їхні власники дружно захочуть вивести свої капітали, то відбудеться форс-мажор, те саме що фінансова криза 1998 року, якщо не гірше - зміцнення рубля різко трансформується в процес його стрімкої девальвації. Такими можуть бути наслідки виниклої сьогодні популярності російської валюти в закордонних інвесторів.
Що цікаво, в Україні зараз також відбувається ревальвація гривні. Але, на відміну від Росії, зовнішня торгівля в нас уже три роки має негативний баланс, а негативне сальдо росте семимильними кроками. При цьому більшість експертів пророкують, що тенденція ослаблення долара до євро, - яка могла хоч трохи виправдувати кроки НБУ зі зміцнення гривні, - кане в лету вже найближчим часом. А інфляція в Україні у два рази перевищує російський показник. Тому фінансові неприємності можуть трапитися в Україні набагато раніше, ніж у Росії...
Михайло Маркелов
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас