Кабмін пропонує знизити мито на продтовари — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін пропонує знизити мито на продтовари

Казна та Політика
228
Кабінет Міністрів України пропонує зменшити ставку ввізного мита на деякі продовольчі та промислові товари, а також дозволити уряду вносити зміни в митні тарифи.
Відповідний законопроект Про внесення змін у Закон України Про Митний тариф України (щодо приведення ставок ввізного мита у відповідність із рівнем, визначеним графіком тарифних зобов'язань України щодо вступу у Світову організацію торгівлі на 2008 рік) був зареєстрований у парламенті 8 травня 2008 року.
Відповідно до законопроекту, ставки ввізного мита на продукцію та товари приводяться у відповідність із рівнем, визначеним графіком тарифних зобов'язань України щодо товарів на 2008 рік, що є невід'ємною частиною Протоколу про вступ України у СОТ.
Так, законопроектом передбачається зменшити рівень середньоарифметичної ставки ввізного мита на м'ясо і харчові нутрощі з 21,5% до 12,3%, на молоко та молочні продукти - з 24,9% до 10,01%, на продукцію мукомельно-круп'яної промисловості - з 23,4% до 10,3%, на готові харчові продукти з м'яса, риби або ракоподібних - з 17,3% до 8,9%.
Разом з тим, пропонується переглянути ставки ввізного мита по 8 промислових товарних групах. Зокрема, рівень середньоарифметичної ставки ввізного мита на папір і картон пропонують зменшити з 2,8 до 0%, на мідь і вироби з неї - з 2,5 до 0,01%, на автомобілі, тягачі, велосипеди та інші наземні засоби - з 10,5 до 6,3%, на меблі - з 9,6 до 3,9%.
Передбачається, що зниження ставок ввізного мита на продовольчі товари дозволить не тільки виконати міжнародні зобов'язання України, але й забезпечить потреби українських споживачів у певних видах продукції, оскільки насичення внутрішнього ринку винятково власним продовольством не забезпечує стабільності цін на продукти харчування.
Крім того, законопроектом пропонується надати Кабінету Міністрів України право на обмежений період коректувати ставки ввізного мита у випадку виникнення дефіциту товарів на внутрішньому ринку України, що, як передбачається, дозволить "оперативно реагувати на зміни кон'юнктури як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, забезпечувати захист внутрішнього ринку, національного виробника і споживача".
У пояснювальній записці до проекту відзначається, що сьогодні порядок внесення змін у Митний тариф України є досить складним і довго діючим.
Закон, у випадку його прийняття, набуває чинності з моменту вступу України у СОТ, за винятком змін у митах на деякі типи товарів, що вступають у чинність із 1 січня 2009 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас