Вашингтон і Брюссель домовились підтримувати долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вашингтон і Брюссель домовились підтримувати долар

Валюта
1367
США і Євросоюз прийшли до єдиної думки про необхідність зміцнення позицій долара відносно євро. Про це з посиланням на неназваних "високопоставлених офіційних осіб" повідомляє лондонська газета Financial Times.
За її даними, Сполучені Штати і Євросоюз хочуть уникнути ситуації, коли курс долара впаде "занадто низько". Це може привести до дестабілізації всієї світової фінансової системи, відзначає видання.
Вашингтон і Брюссель також не хочуть допустити подальшого ослаблення курсу долара ще й тому, що цей процес сприяє зростанню цін на нафту.
На думку чиновників Євросоюзу, нинішній рівень курсу євро до долара шкідливий і для США, і для Європи. Політики хотіли б уникнути ситуації, коли долар опуститься занадто низько, перед тим як він підніметься знову. Різкі коливання валют можуть породити нестабільність на фінансовому ринку, вважають вони.
Всі ці занепокоєння припали на ювілейний рік євро. Єдина валюта Євросоюзу відзначає 10 років свого існування: на початку травня 1998 року був сформований перший список країн, які з 1999 року перейшли до використання спільної валюти як національної. Тоді ж були встановлені і курси майбутнього обміну національних валют на євро, нагадує "Газета".
До теперішнього часу зона обігу євро розширилася до 15 країн.
З моменту створення курс євро пережив значні коливання. Спочатку курс євро становив $1,18. Але бойові дії в Югославії, що почались одразу після введення європейської валюти, а також загальне ослаблення європейської економіки привели до того, що до жовтня 2000 року курс євро відносно долара впав до 0,83 долара.
Потім зусилля центральних банків з підтримки стабільності валютних курсів, а також поступово наростаюча впевненість у стабільності нового утворення європейських країн спочатку змусили повернутися євро на початковий рівень, а потім і продовжити своє зростання.
За останній рік тенденції до зміцнення євро відносно долара помітно підсилилися внаслідок іпотечної кризи, що зачепила в основному американську фінансову систему. Як результат, наприкінці квітня до свого ювілею євро оновив черговий історичний максимум, піднявшись до межі 1,6 долара, щоправда, за цим пішла корекція, і зараз євро дорівнює 1,54 долара.
Проте прогнози найбільших світових банків не відрізняються оптимізмом відносно подальших перспектив євро. Очікування щодо зниження темпів зростанню європейської економіки слідом за проблемами в США і, як наслідок, ослаблення монетарної політики Європейського ЦБ, на думку аналітиків, змусять євро знижуватися вже в найближчий рік. Світові інвестбанки Merrill Lynch і UBS прогнозують, що курс євро відносно долара до травня 2009 року повинен знизитися до 1,4 долари за євро
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас