В уряду Тимошенко нема впевненості в можливості продажу ОПЗ цього року - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В уряду Тимошенко нема впевненості в можливості продажу ОПЗ цього року - експерти

Казна та Політика
122
Можливість переглядів макропрогнозів державного бюджету на 2008 через недоодержання надходжень від приватизації може свідчити про непевність у продажі ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ), вважає завідувач відділом економічної та соціальної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жалило.
"Якщо уряд озвучує наміри переглянути прогнозні показники надходження від приватизації, то, можливо, він сам не вірить у те, що продаж підприємства (ОПЗ - ІФ) відбудеться цього року. У всякому разі, це цікавий симптом", - сказав він на брифінгу в Києві в четвер.
У свою чергу, директор інституту Юрій Рубан вважає, що якщо конкурс відбудеться, як намічено, 20 травня, то він приведе до судових суперечок.
"Мені здається, що серйозний інвестор, зацікавлений у розвитку виробництва подумає - чи заходити йому на підприємство через конкурс, правова аргументація якого досить сумнівна... Конкурс 20 числа (травня - ІФ) дасть поштовх новим судовим суперечкам", - сказав Ю.Рубан.
Як повідомлялося, призначений урядом в.о. голови Фонду держмайна народний депутат від БЮТ Андрій Портнов у зв'язку з визначенням Окружного адміністративного суду Києва від 24 квітня відновив конкурс з ОПЗ, призначивши його на 20 травня.
Участю в конкурсі зацікавилися 24 компанії.
Україна 20 лютого офіційно оголосила відкритий конкурс із елементами аукціону із продажу пакета акцій ВАТ "ОПЗ" у розмірі 99,52% акцій з початковою ціною 3 млрд грн. Конкурс повинен був відбутися через 75 днів після дати оголошення.
Президент України Віктор Ющенко в середині квітня призупинив рішення уряду про затвердження умов приватизації ОПЗ, пояснивши своє рішення недоцільністю продажу в складі заводу комплексу з перевалки аміаку, що є завершенням аміакопроводу Тольятті - Одеса. Хоча в порівнянні з умовами приватизаційного конкурсу, оголошеного в серпні 2007 року і також припиненого президентом, у новому конкурсі закріплена норма про безперешкодний доступ експортерів до комплексу перевалки, В.Семенюк-Самсоненко своїм наказом скасувала конкурс.
Прем'єр Юлія Тимошенко потім заявила, що Окружний адміністративний суд Києва 24 квітня призупинив указ президента щодо ОПЗ. Вона також повідомила, що фактично ФДМ очолює А.Портнов, призначений урядом в.о. голови Фонду замість відстороненої із цієї посади на час службового розслідування В.Семенюк-Самсоненко.
Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов на прес-конференції в середу в Києві заявив, що макропрогнози державного бюджету України на 2008 рік можуть бути змінені з урахуванням перегляду показників надходжень від приватизації.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас